Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Δώρο Χριστουγέννων: Με βάση τα 534 ευρώ ο υπολογισμός του κρατικού μεριδίου για τους υπό αναστολή

Διαφορετικός "τύπος" υπολογισμού του κρατικού "μεριδίου" στο Δώρο Χριστουγέννων των υπό αναστολή μισθωτών θα ισχύσει σε σχέση με το Δώρο Πάσχα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, βάσει υπολογισμού του εν λόγω "μεριδίου" του  Δώρου Χριστουγέννων (14ος μισθός), θα είναι η αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι ο ονομαστικός μισθός των εργαζομένων οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή. 

Υπενθυμίζεται πως το Πάσχα, το κράτος ανέλαβε να καταβάλλει το ποσοστό του Δώρου που αντιστοιχούν στις μέρες στις οποίες είχε βγει σε αναστολή ο κάθε εργαζόμενος.

Το ποσοστό αυτό υπολογίστηκε επί του ονομαστικού μισθού του. Ενόψει της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων (Δεκέμβριος), το Υπ. Εργασίας σχεδιάζει να αλλάξει τη βάση υπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό του Δώρου Χριστουγέννων το οποίο θα αναλάβει το κράτος θα υπολογισθεί επί της αποζημίωσης των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού.

Έτσι, για τον υπολογισμό του κρατικού μεριδίου του Δώρου Χριστουγέννων, ως "μισθός" θα θεωρηθεί η αποζημίωση και όχι ο μισθός που προβλέπει η υπό αναστολή σύμβασή του.

Ο λόγος πίσω από την σχεδιαζόμενη αλλαγή αυτή, είναι η στόχευση για μείωση του δημοσιονομικού κόστους, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί λόγω των αλλεπάλληλων επεκτάσεων του χρόνου ισχύος των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Για παράδειγμα, έστω μισθωτός σε πληττόμενη τουριστική επιχείρηση με σύμβαση εργασίας η οποία πρόβλεπε αμοιβή 1000 ευρώ το μήνα.

Βγήκε σε αναστολή την 1η Απριλίου και παραμένει στο "καθεστώς" αυτό έως και κατά τον τρέχοντα μήνα, ενώ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αναστολή και τον Οκτώβριο.

Συνεπώς αναμένεται να μείνει σε αναστολή τουλάχιστον έξι μήνες κατά το 2020, χωρίς να αποκλείεται να μείνει ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση νέας παράτασης των αναστολών.

Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων  (δηλ. ισχύσει ο ίδιος "τύπος" που ίσχυσε για το Δώρο Πάσχα), ο εν λόγω μισθωτός θα δικαιούται 14ο μισθό ύψους 1000 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ο εργοδότης και τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος.

Αν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, τότε το Δώρο Χριστουγέννων του μισθωτού του παραδείγματος μας, θα ανέλθει στα 767 ευρώ.

Εκ των οποίων τα 500 ευρώ θα καταβάλλει ο εργοδότης, ενώ τα υπόλοιπα 267 ευρώ  θα καταβάλλει το κράτος. Συνεπώς το Δώρο Χριστουγέννων του εν λόγω μισθωτού θα είναι 23,3% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που θα εισέπραττε αν το Δώρο του υπολογιζόταν με βάση τον ονομαστικό μισθό όχι μόνο για τους μήνες της κανονικής απασχόλησης αλλά και για τους μήνες της αναστολής -αποζημίωσης.

Αντίστροφα, μισθωτοί  που παρέμειναν σε αναστολή και είχαν ονομαστικό μισθό κάτω από τα 534 ευρώ, θα λάβουν αναλόγως μεγαλύτερο Δώρο Χριστουγέννων σε σχέση με εκείνο που θα έπαιρναν αν το κρατικό "μερίδιο" του υπολογιζόταν με βάση τον ονομαστικό μισθό τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com