Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Xρ. Σταϊκούρας: Προς διπλό σύστημα επιδότησης ενοικίου

Ένα μεικτό σύστημα επιδότησης ενοικίου προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Προανήγγειλε παράταση των μειωμένων ενοικίων και για τον Σεπτέμβριο στους πληττόμενους κλάδους μαζί με μέτρα στήριξης ιδιοκτητών πού προχωρούν σε εθελοντική μείωση ενοικίων.

Επίσης περιέγραψε πέντε άξονες αβεβαιότητας για το πόσο θα είναι το περιθώριο που θα έχει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις εισφορών και φόρων. Επισήμανε πως την άλλη εβδομάδα στο Eurogroup πιθανότατα ξεκαθαρίζει η δημοσιονομική ευελιξία του 2021 που είναι το ένα αγκάθι. Πρόσθεσε την πορεία  της υγειονομικής κρίσης, το εύρος της ύφεσης και το χρόνο έλευσης των χρημάτων της ΕΕ, ενώ είπε πως τα κράτη – μέλη πρέπει να επιστρέψουν -στο βασικό σενάριο- στο σχεδιασμό τους σε μηδενικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο. Μίλησε επίσης για την ανάγκη διαθεσίμων και για αμυντικές δαπάνες, αλλά και για κάλυψη του κόστους εμβολίων.

Ενοίκια
Για τη μείωση των ενοικίων είπε ότι εξετάζεται το αν θα ισχύσουν το Σεπτέμβριο τα μέτρα στήριξης. "Προσπαθούμε ως Πολιτεία να ισορροπήσουμε απέναντι σε δύο αντίρροπες δυνάμεις", επισήμανε. Όπως είπε η πρόταση που μάλλον θα υιοθετηθεί είναι η υποχρεωτική επέκταση για έναν ακόμα μήνα των μειωμένων ενοικίων στους κλάδους που επλήγησαν και είναι τώρα επιλέξιμοι, συνδυαστικά με τη δυνατότητα εθελοντικής μείωσης από πλευράς ιδιοκτητών. Εξήγησε πως μόνο τότε αυτή η μείωση θα συνοδεύεται από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συμψηφισμό οφειλών έως το τέλος του έτους.

Μόνιμα μέτρα
"Όλα εξαρτώνται από την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης", σχολίασε αναφορικά με την ενεργοποίηση ελαφρύνσεων με μόνιμο χαρακτήρα. Εξήγησε πως αποκλείεται συνολικά οι πολίτες να πληρώσουν υψηλότερους φόρους φέτος στο σύνολο τους καθώς έχει μειωθεί ή μηδενιστεί η προκαταβολή φόρου αλλά και ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Αναφέρθηκε στο δικαίωμα πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων σε οκτώ δόσεις, αλλά και στη δυνατότητα των πληττόμενων να πληρώσουν σε 12 ή σε 24 δόσεις τις υποχρεώσεις τους από τον Απρίλιο του 2021 και μετά. Για το αν η μειωμένη προκαταβολή φόρου συνεχιστεί και το 2021, αναφέρει πως είναι κάτι που θα το αξιολογήσουμε, είπε. Αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις για την επέκταση των αναστολών και του προγράμματος Συν-Εργασια, αλλά και για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο3 που θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο.

Θολά σημεία
Σήμερα που μιλάμε δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, επανέλαβε. Για τον άξονα μονιμότερων μειώσεων φόρου και ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών ήταν φειδωλός επισημαίνοντας ότι πέρα από τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ πρέπει να "καταρτίσουμε τον Προϋπολογισμό για το 2021". Εξήγησε πως υπάρχουν μία σειρά από αβεβαιότητες. Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ:

*Πρέπει καταρχήν να δούμε στην ΕΕ "τι δημοσιονομικό περιβάλλον θα υπάρχει το 2021", εκτιμώντας πως στο Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας θα φανεί "ότι θα υπάρχει η ίδια δημοσιονομική χαλάρωση και το 2021".

* Υπάρχει αβεβαιότητα για την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης.
*Πότε θα έρθει και τι ποσό από το ταμείο ανάκαμψης μετά το πρώτο εξάμηνο το 2021.

*Η δημοσιονομική κατάσταση και η ύφεση το 2021

Επιπλέον των τεσσάρων αυτών αβεβαιοτήτων που συνδέονται με την κρίση, είπε πως "πρέπει να ενισχυθεί και η αποτρεπτική δύναμη της χώρας". Εξήγησε πως  έχουμε προϋπολογίσει και συνεργαζόμαστε προφανώς με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού "ούτως ώστε θα κάνουμε το βέλτιστο σε πολλούς άξονες" και μίλησε για πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

Είπε πως δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά είναι μία σειρά από πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία στο εν λόγω πεδίο και ως "Υπουργείο Οικονομικών είμαστε κοντά στις επιλογές και στις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός".

Για τη στάση της τουρκικής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι "απαιτείται ψυχραιμία και ετοιμότητα και έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε και τα δύο".

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και για τις υπόλοιπες δαπάνες που είναι αναγκαίες, είπε πως το πιθανότερο είναι στη ΔΕΘ να υπάρχουν ανακοινώσεις. Τόνισε πως τα αναδρομικά των συνταξιούχων και δημοσιονομικά και ταμειακά θα καταβληθούν εντός του 2020.

Μίλησε για ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και αναγκών για το επόμενο χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει και τη δαπάνη για το εμβόλιο. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τους πόρους και να καλύψεις αυτές τις ανάγκες", είπε τονίζοντας πως σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 34 με 35 δισεκατομμύρια ευρώ. "Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε με επιτυχία" επισήμανε ο υπουργός αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα η χώρα.

Προς μηδενικό έλλειμμα
Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι "η χώρα πρέπει να πάει στο άλλο άκρο και να έχουμε ξεχείλωμα των δημόσιων οικονομικών, αφού το 2021 όλες οι χώρες στο βασικό σενάριο αντιμετώπισης της κρίσης θα πρέπει να πηγαίνουν κοντά σε δημοσιονομική προσαρμογή".

Προσαρμογή σημαίνει, εξήγησε, ότι όταν κάποιες χώρες θα έχουν ελλείμματα και πάνω από 10% φέτος, στο βασικό σενάριο όλες οι χώρες θα πρέπει να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Κάποια μέτρα είναι προσωρινά και μη επαναλαμβανόμενα, με συνέπεια το 2021 να μειώνεται το ύψος των δαπανών χωρίς να κάνεις περικοπές δαπανών, εξήγησε ο υπουργός.

Κόκκινα δάνεια
Επανέλαβε τις δυνατότητες που δίνει το σχέδιο "Γέφυρα" για την προστασία πρώτης κατοικίας το οποίο λήγει το στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και τις δυνατότητες του νέου  πτωχευτικού πλαισίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί, επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί γίνονταν και θα συνεχίζουν να γίνονται. Αναφέρθηκε σε 27.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com