Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

e-ΕΦΚΑ: Σε εξέλιξη δράση ακριβούς καθορισμού εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης από 04/20 έως 06/20

Απαντητική επιστολή σχετικά με το αίτημα παροχής στοιχείων, απέστειλε ο διοικητής του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστος Χάλαρης, προς τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Bουλή.



Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι στον φορέα, βρίσκεται σε εξέλιξη δράση ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία, λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω του κορονοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά, αντί να τα υποβάλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησής του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτησή τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.

3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων.

"Τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα, μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί.

Επιπλέον σημειώνεται ότι, επειδή αφενός μεν εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό 'χωρίς απόφαση', με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων, αφετέρου δε, περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά - τουλάχιστον από 1/12/2018 - με κριτήριο καταμέτρησής τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά θα σας διαβιβαστούν επίσης με την οριστικοποίησή τους" τονίζεται στην απαντητική επιστολή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com