Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Μαζεύουν 7,5 δισ. ευρώ από την κατάργηση 900 φοροαπαλλαγών

Περισσότερες από 900 φοροαπαλλαγές, που υπολογίζεται ότι κοστίζουν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.


Με κύριο στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 9,4% από το 12,7% φέτος αναμένεται να μπει μαχαίρι σε πλήθος φορολογικών απαλλαγών. Πρώτες στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπουν οι απαλλαγές που «περισσεύουν» και αφορούν περιορισμένο αριθμό δικαιούχων φορολογουμένων, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου. Ενώ δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα κοψίματος των απαλλαγών «κοινωνικής υφής».

Για άνοιγμα του πακέτου των φοροαπαλλαγών μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και κατά την προχθεσινή παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2010 και εν όψει της σύνταξης του νέου φορολογικού νόμου για τον οποίο η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση ανοίγει τις προσεχείς ημέρες.

Το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία είναι υπόλογη έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το έλλειμμα του 12,7%, αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο των φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, το ελληνικό Δημόσιο χάνει περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ φόρους. Και μόνο το γεγονός αυτό θέτει τις προϋποθέσεις επανεξέτασής τους, καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο χάρτης των 947 απαλλαγών, που κοστίζουν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ, έχει ως εξής:

Δίδακτρα, ασφάλιστρα, νοσήλια

1Περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κοστίζουν οι περίπου 240 εκπιπτόμενες δαπάνες και ειδικές απαλλαγές που απολαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα. Από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ιατρικά μέχρι το αφορολόγητο, τα προστατευόμενα παιδιά και άλλες ειδικές απαλλαγές.

Σχεδόν 1 στους 2 φορολογουμένους κάνει χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα στοιχεία των δηλώσεων οικονομικού έτους 2008, που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι εκπτώσεις από δωρεές έφτασαν σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ασφάλιστρα ζωής σε 630 εκατ. ευρώ, δαπάνη φυσικού αερίου σε 7 εκατ. ευρώ και ενοίκιο της κύριας κατοικίας από μετεγκατάσταση σε 18,7 εκατ. ευρώ.

200, συν οι off shore

2Στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις κάθε χρόνο. Απαλλαγές που αφορούν τον ΦΠΑ, τις εκπιπτόμενες δαπάνες που μειώνουν τα κέρδη τους κ.λπ. Οι επιχειρήσεις τυγχάνουν περισσότερων από 200 απαλλαγών, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και η απαλλαγή που έχει θεσπιστεί για τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων των off shore.

3Τα 2 δισ. ευρώ αγγίζει το κόστος των απαλλαγών που εκμεταλλεύονται όσοι αγοράζουν πρώτη κατοικία, μεταβιβάζουν, κληρονομούν, είναι δωρολήπτες ή λαμβάνουν γονική παροχή. Αισίως τις 140 φτάνουν οι απαλλαγές στη φορολογία ακινήτων.

4Περίπου 2 δισ. ευρώ χάνονται από απαλλαγές και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που ξεπερνούν τις 40. Ενώ υπάρχουν και άλλες 76 απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου, 44 από τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας οχημάτων. *
 
website counter
friend finderplentyoffish.com