Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Κ. Χατζηδάκης: "Μπορεί να προχωρήσει άμεσα το «εξοικονομώ κατ' οίκον»

Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» μπορεί, παρά την κυβερνητική διαπίστωση για την μη ύπαρξη δεσμευμένων κονδυλίων, μπορεί να προχωρήσει άμεσα εξέφρασαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην γενικός γραμματέας κ. Κωστής Μουσουρούλης, βουλευτές και οι δύο, πλέον, της Νέας Δημοκρατίας.


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, υπάρχει δυνατότητα μέσω των αναδιαρθρώσεων που γίνονται στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα να απορροφήσει και περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που έχουν αναφερθεί ως προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος και για τα οποία υπάρχει πολιτική συμφωνία με τους Περιφερειάρχες για άντλησή τους από τα περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε τις κυβερνητικές αιτιάσεις είτε σε μη επαρκή γνώση του πώς λειτουργεί το ΕΣΠΑ είτε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ώστε να παρουσιασθεί από τη νέα κυβέρνηση αργότερα «ως δικό της» το πρόγραμμα, με μερικές τροποποιήσεις.

Ο δε Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν μία διαδικασία που ακολουθείται παγίως στα κοινοτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει το «Ο.Κ.» για την προκήρυξη του προγράμματος με την πρακτική της υπερδέσμευσης κονδυλίων ώστε στη συνέχεια μετά τις τροποποιήσεις να λογιστικοποιηθούν με συγκεκριμένο τρόπο τα ποσά.

Και οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησαν τόσο ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να δεχθεί οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό κριτήριο για τις επιδοτήσεις εργασιών στις κατοικίες πέραν της τιμής ζώνης (σ.σ. έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ.) όσο και ότι δεν θα δεχθεί να προχωρήσει το πρόγραμμα μόνο για επιμέρους εργασίες, όχι δηλαδή ως ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» στην αρχική του μορφή αφορούσε την επιδότηση και την παροχή φορολογικών κινήτρων για εργασίες της καθημερινότητας (λ.χ. αλλαγές κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών τζαμιών, ειδικές βαφές κλπ) προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια και στις ιδιωτικές κατοικίες, οι οποίες ευθύνονται για την κατανάλωση άνω του 30% της συνολικά καταναλισκόμενης στην χώρα μας ενέργειας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com