Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

«Αιμορραγεί» το ασφαλιστικό σύστημα

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι δαπάνες για την πληρωμή των συντάξεων φτάνουν πλέον στο 13,5% του ΑΕΠ, ενώ ραγδαία είναι η επιδείνωση των οικονομικών των Ταμείων, μέσα σε έναν μόλις χρονο.


Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ασφαλιστικοί φορείς χρειάστηκαν φέτος πρόσθετες χρηματοδοτήσεις ύψους 2 δισ. 470 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2008 χρειάστηκαν μόλις 850 εκατ. ευρώ. "Το Ασφαλιστικό πράγματι είναι ένα εθνικό θέμα. Θα ανακάμψει δηλαδή η ελληνική οικονομία και οι δαπάνες για τις συντάξεις, και μόνο για τις συντάξεις, θα αυξάνονται τόσο πολύ, αν δεν υπάρξει λύση, ώστε θα ακυρώνουν την ανάπτυξη", υπογράμμισε. Αναφορικά με τις δαπάνες Υγείας, σημείωσε ότι αυξήθηκαν κατά 25%, από 7 δισ. 876 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 9 δισ. 836 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες για το φάρμακο αυξάνονται κάθε χρόνο, τα τελευταία έξι χρόνια, με ετήσιο ρυθμό που ξεκινά από το 12% και φτάνει έως και το 21%. Για φέτος, οι δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, που πραγματοποιούνται μόνο σε ιδιωτικά φαρμακεία υπολογίζονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

"Το σύστημα μας λοιπόν είναι άρρωστο, για να μην πω τίποτα περισσότερο", σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Ανδρ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο πρόβλημα, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και σε όφελος του ελληνικού λαού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com