Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Επικίνδυνη η μακροχρόνια χρήση των κινητών

Εκδήλωση με θέμα «Οι ακτινοβολίες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη ζωή και την υγεία μας».


«Μια επιστημονική διαμάχη ετών, που αφορά στα κινητά τηλέφωνα και τη συσχέτιση με την ανάπτυξη όγκου του εγκεφάλου, φαίνεται ότι οδηγεί σε αποτελέσματα που είναι -αν μη τι άλλο- ανησυχητικά».

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, Χρήστος Τσονίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Οι ακτινοβολίες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη ζωή και την υγεία μας», που πραγματοποιήθηκε, απόψε, στις Συκιές Θεσσαλονίκης.

«Όλο και περισσότερες δημοσιεύσεις και τοποθετήσεις επιστημόνων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης όγκου του εγκεφάλου, από τη χρήση κινητών τηλεφώνων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ακόμη δε, περισσότερο, όταν η χρήση του κινητού τηλεφώνου αρχίσει στην παιδική ή εφηβική ηλικία», πρόσθεσε ο κ. Τσονίδης.

Η φυσική της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης. Οι φυσικές αρχές που διέπουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, είναι της κατηγορίας των μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, τόνισε ο ομιλητής.

«Πρέπει να μετρηθεί και να δούμε το σύνολο της ακτινοβολίας που απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα με δεδομένη τη σημερινή διάταξη των πομπών, καθώς τα αποτελέσματα της όποιας ακτινοβολίας είναι αθροιστικά», ανέφερε ο κ. Μπαμίδης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Ηλεκτρονικής, στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουφογιάννης, τόνισε ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έπεισε κανέναν για το ότι η ακτινοβολία που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία είναι ακίνδυνη.

«Το ιδιαίτερα επικίνδυνο στην περίπτωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι η ανεξέλεγκτη ακτινοβόληση κατοίκων σε επίπεδα έκθεσης τόσο υψηλά, που μπορούν να τους οδηγήσουν σε υψηλές πιθανότητες (υψηλό ρίσκο) να προκληθούν ή να επιταχυνθούν βλάβες στην υγεία τους, από τις βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουφογιάννης.

Για το νομοθετικό πλαίσιο και τη δικαστηριακή πρακτική στην προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, μίλησε ο δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του δήμου Συκεών, Ιωάννης Μακρής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο δήμος Συκεών σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com