Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η αυστηρή επιτήρηση… προ των πυλών

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, λοιπόν, ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες. Σύμφωνα με αυτές, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 12,7% του ΑΕΠ και το 2010 στο 12,2%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει, επίσης, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει φέτος στο -1,1% και πως το 2010 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη, με τη μείωση του ΑΕΠ να υπολογίζεται στο 0,3%. Και όλα αυτά, βέβαια, ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγαίνουν σταδιακά από την ύφεση…


Πέρα από τα προαναφερθέντα, ανησυχητικά είναι αυτά που προβλέπει για την αύξηση της ανεργίας το επόμενο έτος, καθώς από το 9% φέτος αυτή αναμένεται να ξεπεράσει το 10% μέσα στο 2010 (10,2%) και να ανέλθει στο 11% το 2011. Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, ταυτόχρονα, είναι 1,2% για φέτος, 1,4% για το 2010 και 2,1% για το 2011.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η αυστηρή επιτήρηση θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Πρώτο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι να εισηγηθεί τη βδομάδα που ξεκινάει αύριο την υπαγωγή της χώρας μας στο άρθρο 104 Γ, παράγραφος 8 της συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτό το οποίο προβλέπεται από τη συγκεκριμένη παράγραφο είναι το εξής:

«Εάν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεών του, εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημόσια».

Η υπαγωγή της χώρας μας στο άρθρο 104 Γ, παράγραφος 8 της συνθήκης του Μάαστριχτ θεωρείται προθάλαμος της επιτήρησης. Και αυτό γιατί ουσιαστικά προαναγγέλλει την υπαγωγή της σε τέτοιο καθεστώς βάσει της παραγράφου 9 του ίδιου άρθρου. Η συγκεκριμένη παράγραφος προβλέπει τα ακόλουθα:

«Εάν ένα κράτος-μέλος επιμένει να μην εφαρμόζει τις συστάσεις του Συμβουλίου, τότε το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να ειδοποιήσει το κράτος-μέλος να λάβει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος τα οποία το Συμβούλιο κρίνει αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή. Σε αυτή την περίπτωση, το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από το κράτος-μέλος αυτό, να υποβάλει εκθέσεις, σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να εξετάσει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλει αυτό το κράτος-μέλος».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com