Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Σε γραμμή προτεραιότητας η αδειοδότηση των ΜΜΕ

Το ραδιοτηλεοπτικό χάος απασχόλησε την πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία είχε κληθεί σε ακρόασηι το προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι βούληση και στόχος της κυβέρνησης είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου, μέσα και από τη διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών.


Κάλεσε από το ΕΣΡ να επεξεργαστεί τις απαραίτητες εισηγήσεις και τα μέλη της επιτροπής να καταρτίσουν το θεματολόγιο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα τις σχετικής συζήτησης. Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδης. "Είναι τέτοια τα συμφέροντα και τέτοιες οι πιέσεις, επειδή προβλέπουν πολλοί ότι δεν θα πάρουν άδεια, και αντιδρούν στις προκηρύξεις. Ήρθαμε σε απόγνωση", τόνισε. Ζήτησε από την πολιτεία να δείξει εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη αρχή και να της αναθέσει την αρμοδιότητα της προκήρυξης των διαγωνισμών για τις άδειες. «Ή εμπιστευτείτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας ή αλλάξτε μας», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Προειδοποίησε όμως τα μέλη της επιτροπής ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, εκτιμώντας ότι ακόμη και σήμερα αν προκηρύσσονταν οι άδειες, θα έπαιρνε ένα χρόνο.

"Όνειδος" της δημόσιας διοίκησης αποκάλεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας, την αδυναμία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, εδώ και μια εικοσαετία. Επέρριψε την ευθύνη σε "μοιραίους, δειλούς και άβουλους αντάμα πολιτικού΅", που επέλεξαν τον ρόλο του παρατηρητή. «Ας το σώσουμε στην ψηφιακή», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, ζήτησε να ξεκαθαριστούν ζητήματα, όπως τι σημαίνει δελτίο ειδήσεων» και «πώς εξετάζεται το ζήτημα της πολιτικής πολυφωνίας», καθώς και ο ρόλος της AGB, αλλά και των προστίμων ως μέσο συμμόρφωσης των σταθμών στις υποδείξεις του ΕΣΡ. Απαράδεκτα χαρακτήρισε τα δελτία ειδήσεων ο Ι. Λασκαρίδης, ενώ εκτίμησε ότι η τηλεθέαση θα έπρεπε να παρακολουθείται από το ΕΣΡ και όχι ιδιωτική εταιρεία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ούτε Κώδικας διαφημίσεων παρά το ότι το ΕΣΡ έχει καταρτίσει σχετικό σχέδιο νόμου.

Θέμα αποσαφήνισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τηλεοπτικών σταθμών έθεσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ρωτώντας αν ελέγχονται από Έλληνες πολίτες ή off shore εταιρείες. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ο Φ. Κουβέλης ρώτησε αν υπάρχει στο ΕΣΡ μητρώο επιχειρήσεων ΜΜΕ. Ζήτημα για τον τρόπο μεταβίβασης ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης ζήτησε να διευκρινιστεί τι επιτρέπεται να μεταδίδεται και τι όχι.

Ο καθηγητής Νέστωρ Κουράκης, μέλος του ΕΣΡ, ανακοίνωσε ότι η κωδικοποίηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρο του τέλος του μήνα, ενώ τα μέλη του συμβουλίου υπογράμμισαν ότι το ΕΣΡ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στο προσωπικό που το πλαισιώνει.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com