Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Μείωση του ελλείμματος κατά πέντε μονάδες μέσα σε δύο χρόνια ζητά η ΤτΕ

To πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να κινηθεί στον άξονα « »φρένο στα ελλείμματα - επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα του Ιδρύματος της Βουλής. Εκτίμησε ότι η διετία 2010 - 2011 είναι η πλέον κρίσιμη, προκειμένου να υπάρξει αξιόπιστη, αισθητή και γρήγορη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αλλά και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.


Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο στόχος γι' αυτό το διάστημα θα πρέπει να είναι η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ. Επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία, πρότεινε συνταγή δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα βασίζεται κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων. Αυτή η πολιτική, σημείωσε, επιτρέπει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την προσφορά εργασίας και ενισχύει συνολικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στοχεύσεων.

Διευκρίνισε ότι η περικοπή των δαπανών θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναδιάρθρωσή τους υπέρ εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και ανάπτυξη και τις υποδομές.

Κατά προσέγγιση, η ΤτΕ υπολογίζει ότι η επιτυχής εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής σταδιακά εντός δεκαετίας, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό όφελος 3 λεως 5 δισ. ευρώ (1,2% έως 2,2% του ΑΕΠ) ετησίως.

Ο Γ. Προβόπουλος τόνισε ακόμη τη σημασία αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, ζητώντας να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν οξύτατο πρόβλημα.

"Αν αποσοβηθεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα 'πυροδοτηθεί' ο διαρθρωτικός αναπροσανατολισμός, θα δρομολογηθεί με σιγουριά το πολυετές σχέδιο προσαρμογής που χρειάζεται η ελληνική οικονομία", καταλήγει η ομιλία του Γ. Προβόπουλου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com