Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Αναζητούνται μέτρα για τον περιορισμό των offshore εταιρειών

Φρένο στις υπεράκτιες εταιρείες, με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε ημερίδα για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.


Ο υφυπουργός επισήμανε ότι οι παραλήψεις στο ζήτημα της καταπολέμησης του ζητήματος μαύρου χρήματος έχουν ως αποτέλεσμα να απειλείται το κύρος της χώρας, προσθέτοντας ότι η διεθνοποίηση των αγορών, με την καθημερινή, παγκόσμια, διακίνηση μεγάλου όγκου κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες διευκόλυνε και τη μαζική ροή κεφαλαίων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που πήρε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κρίθηκαν επαρκή και η Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2007, είναι υπό αυξημένη επιτήρηση, εξαιτίας της κακής βαθμολογίας στις 36 από τις συνολικές 49 συστάσεις της FATF. Η Ελλάδα θεωρείται η μοναδική χώρα, από τα Κράτη-Μέλη της FATF, που δεν έχει συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα για τη σύσταση και λειτουργία της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU), καθώς η λειτουργία της Επιτροπής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έγινε κατά τρόπο πλημμελή.

Προανήγγειλε μεταξύ άλλων:

• Βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής και στελέχωση της με εξειδικευμένο προσωπικό (οικονομικούς και τεχνικούς αναλυτές), υψηλών προσόντων, βάσει συγκεκριμένου προσοντολογίου, και ήθους.

• Πλήρη ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με προώθηση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα.

• Αυστηρότερη αναθεώρηση υφιστάμενου νομικού πλαισίου (ν. 3091/02) που διέπει τις offshore εταιρείες και τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης που κατονομάζει της χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, με βάση τη σχετική λίστα του Ο.Ο.Σ.Α.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com