Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΕΕ: «Ανεπαρκής η ανταπόκριση της Ελλάδας στο έλλειμμα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξηγεί, γιατί η Ελλάδας υπήχθη στο Άρθρο 126 της Συνθήκης.


Ειδική αναφορά στην Ελλάδα, κάνει στα τελικά συμπεράσματά του το Συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ (Eco/fin), εξηγώντας για ποιο λόγο αποφασίστηκε η υπαγωγή της χώρας στο Άρθρο 126, παράγραφος 8 της Συνθήκης. Σημειώνεται ότι μετά την εφαρμογή από 1ης Δεκεμβρίου 2009 της Συνθήκης της Λισαβόνας το Άρθρο 104 της παλαιάς Συνθήκης έγινε στη νέα Συνθήκη Άρθρο 126.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του το Eco/fin αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής:

«Το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, στο πλαίσιο του Άρθρου 126, παράγραφος 8 της Συνθήκης, διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας προς τις συστάσεις του Eco/fin του Απριλίου 2009, όταν ξεκίνησε η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, υπήρξε ανεπαρκής.

Τον Απρίλιο του 2009 το Συμβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως το 2010 και να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων. Παρά ταύτα, προέκυψαν αδυναμίες στα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία και η δημοσιοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από την οικονομική ύφεση. Τα νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2009 αποτελούνται κυρίως από εισπρακτικά μέτρα, εν μέρει προσωρινά, ενώ όσον αφορά στις δαπάνες, δεν ελήφθησαν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είχε ζητήσει το Συμβούλιο».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com