Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Μειώνεται το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου

Αργά αλλά σταθερά κάμπτονται οι επιφυλάξεις των Ελλήνων απέναντι στον εμβολιασμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διενεργεί κάθε εβδομάδα το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ).


Κατά 7% μειώθηκε μέσα στον τελευταίο μήνα το ποσοστό εκείνων που δήλωναν κατηγορηματικά την άρνησή τους ως προς την πρόθεση εμβολιασμού. Το 51,3% που δήλωναν «σίγουρα όχι» στον εμβολιασμό υποχώρησε στο 43,8% μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Η αλλαγή της στάσης απέναντι στο πανδημικό εμβόλιο, ωστόσο, φαίνεται πως δεν αφορά τις γυναίκες. Το «ασθενές φύλο» κρατά υψηλά το… αντιεμβολιαστικό φρόνημα της χώρας, με το 49,7% των γυναικών να εμμένουν στην αρνητική απάντησή τους καθόλο το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων.

Ενδοιασμούς συνεχίζουν να έχουν και τα άτομα με χρόνια νοσήματα, παρόλο που οι ειδικοί σχεδόν… εκλιπαρούν τα άτομα αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να σπεύσουν για εμβολιασμό ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις επαπειλούμενες επιπλοκές της νέας γρίπης. Πέντε στους δέκα ανθρώπους των λεγόμενων ευπαθών ομάδων συνεχίζουν να είναι σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο της νέας γρίπης.

Ο λόγος που αναφέρεται πιο συχνά για την αιτιολόγηση της αρνητικής πρόθεσης εμβολιασμού είναι ο φόβος για την ασφάλεια του σκευάσματος. Έξι στους δέκα θεωρούν ότι μπορεί το εμβόλιο να μην είναι ασφαλές. Ποσοστό 10% εκτιμά ότι δεν κινδυνεύει να ασθενήσει λόγω γρίπης και 9,3% αποδίδει την άρνησή του στα ήπια χαρακτηριστικά της νέας γρίπης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com