Έντονα επικριτικός απέναντι στον Κώστα Καραμανλή εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Απέφυγε να τοποθετηθεί για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ. ύστερα από την εκλογική νίκη του Αντώνη Σαμαρά και την ήττα της θυγατέρας του.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι ήταν οργισμένος με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές -αν και φοβόταν την ακυβερνησία, όπως είπε- και τόνισε ότι θα προτιμούσε η κυβέρνηση να έπαιρνε τα μέτρα που έπρεπε "κι αν βούλιαζε η Ν.Δ. να βούλιαζε με τη σημαία ψηλά". Για τα αίτια της εκλογικής ήττας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν αποτελεσματική, μιλούσε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά έμενε στα λόγια, ενώ η ήπια προσαρμογή δεν ήταν προσαρμογή. Όσον αφορά στη "μαγική εικόνα" που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση για την οικονομία, είπε ότι ήταν λογικό, ενδεχομένως από φόβο να παρουσιάσει την πραγματικότητα.
Ο Κ. Μητσοτάκης κράτησε αποστάσεις από όλη την περίοδο Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι το 1998 ετέθη εκτός κομματικών οργάνων και δεν μετείχε στην εσωτερική ζωή της Νέας Δημοκρατίας.
"Είναι νωρίς ακόμη", είπε για τον Αντώνη Σαμαρά. "Δεν άκουσα πολλά πράγματα, περιμένω". Αρνήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και τα αίτια της ήττας της στις εσωκομματικές εκλογές, λέγοντας: "Δεν μιλώ για λογαριασμό της κ. Μπακογιάννη".
Όσον αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι πολλά από αυτά που είπε στο Ζάππειο τον βρίσκουν σύμφωνο και τα χειροκροτεί, δεν λύνουν όμως το άμεσο πρόβλημα της χώρας, ενώ οι αγορές δεν περιμένουν. Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα προεκλογικά, δίνοντας ελπίδα στους πολίτες. Τον κάλεσε να αθετήσει τις υποσχέσεις του, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα βλάψει τη χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την περικοπή μισθών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο για θυσίες. Χαρακτήρισε "πάρα πολύ δυσάρεστη" την κατάσταση της οικονομίας, διευκρίνισε, όμως, ότι όταν μιλά για χρεωκοπία δεν εννοεί "τυπική χρεωκοπία", αλλά αναφέρεται στο ύψος του δημοσίου χρέους.
Υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τη μεγάλη αύξηση του χρέους, την περίοδο 1990 - 1993, ισχυριζόμενος ότι δεν δημιούργησε χρέος, αλλά "νομιμοποίησε" τα κρυφά χρέη του ΠΑΣΟΚ.