Με «κέλυφος» την επιχείρηση πάταξης της διαφθοράς, η κυβέρνηση προωθεί τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμόσει για να κατευνάσει αγορές και ευρωπαίους εταίρους που έχουν βάλει στο στόχαστρο την χώρα μας για τα τεράστια ελλείμματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται το προσεχές διήμερο, σε μια προσπάθεια να μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον «αέρα» της πολιτικής ισχύος που της προσέφερε η εκλογική νίκη του Οκτωβρίου, «στριμώχνοντας» στη γωνία τους πολιτικούς της αντιπάλους που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν δυσαρέσκειες που θα προκαλέσει η αναγγελία «αντιδημοφιλών» μέτρων και δράσεων για τη μείωση των ελλειμμάτων.
«Σφίγγουν το ζωνάρι»
Η αρχή έγινε ήδη με τις επιστολές που έλαβαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό και με τις οποίες τους ζητείται να απαντήσουν μέσα στην εβδομάδα από πού θα βρουν να «κόψουν» από τα κονδύλια που προϋπολογίζονταν να λάβει το υπουργείο τους, πέρα από τη μείωση 10% που ενσωμάτωνε ήδη το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει για ψήφιση η κυβέρνηση. Οι υπουργοί έχουν λάβει προθεσμία μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου το αργότερα να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών και τον πρόεδρο του ΣΟΕ καθ. Γιώργο Ζανιά «πού θα μπει πιο βαθιά το μαχαίρι», ώστε να ψηφστεί τελικά ένας ακόμα πιο «σφικτός» προϋπολογισμός. Εκτός από καταναλωτικές δαπάνες, στο στόχαστρο μαπίνουν ειδικές αμοιβές για υπερωρίες και εκτός έδρας, αλλά ακόμα και διάφορες επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ –ορισμένες εκ των οποίων «κοινωνικού χαρακτήρα».
Μέτρα άμεσης απόδοσης
Δεδομένου ότι το Κράτος «σφίγγει και άλλο το ζωνάρι», ο πρωθυπουργός θα περάσει τη Δευτέρα στη δεύτερη φάση του σχεδίου: σκληρά μέτρα για όλους, αλλά ιδιαίτερα για φοροφυγάδες και κρατικοδίαιτους. Εγκαινιάζοντας τον κοινωνικό διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα γίνει στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα δώσουν το στίγμα της πιο σκληρής φοροεπιδρομής, στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Για να καλυφθεί η όποια «τρύπα» και να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 9%, ήδη έχουν συγκεντρωθεί προτάσεις για μέτρα άμεσης απόδοσης.
Αυτά είναι:
* Η αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί. Θα φέρει περισσότερα έσοδα στο ταμείο, με τα βάρη να μετατίθενται στα υψηλά εισοδήματα. Υπάρχουν εισηγήσεις για θέσπιση ακόμη υψηλότερου συντελεστή (45%-50%) στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
*Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ώστε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, να επιβληθεί επί υψηλότερης βάσης, όπως επίσης και οι φόροι γονικών παροχών.
*Η αύξηση των συντελεστών παρακράτησης και προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
*Η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς εκτιμάται ότι η ανατίμηση κατά 4-5 λεπτά το λίτρο δεν θα επηρεάσει σημαντικά την κατανάλωση βενζίνης.
*Η επιβολή του ΦΠΑ στις υπηρεσίες (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.).
Αλλα μέτρα τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν (τα τεκμήρια διαβίωσης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να μην εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στις δηλώσεις, το σκληρότερο πόθεν έσχες για όλους κ.λπ.) θα αρχίσουν να αποδίδουν εισπρακτικά από το 2011.
Μάχη κατά φοροφυγάδων και «κρατικοδίαιτων»
Στο ίδιο πνεύμα θα ανακοινωθούν και δράσεις για πιο αυστηρή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για καταπολέμηση της παραοικονομίας και της εκτεταμμένης διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί και η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που προβλέπεται για την Τρίτη, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Καθώς ουδείς τρέφει πραγματικά πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, που θα ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Κράτος, τη φορολογία και την Οικονομία, η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει η ίδια το στίγμα της «σοβαρότητας» που απαιτούν οι καταστάσεις –κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι διακήρυττε και η κυβέρνηση Καραμανλή- απομονώνοντας και απογυμνώνοντας όμως τους πολιτικούς της αντιπάλους που θα επιχειρήσουν να ασκήσουν λαϊκίστικη και μικροπολιτική αντιπολίτευση «εν ου παικτοίς».
Όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, συνήθως το άτυπο αυτό συμβούλιο ζητείται από την αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευόμενο τύπο και απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό. Το είχε ζητήσει και ο κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και το είχε αποκρούσει ο κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός. Το συγκαλεί τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία. Για να αναδείξει το μέγεθος, δηλαδή τις εθνικές διαστάσεις του προβλήματος, να καταδείξει τη συνέπειά του προς όσα ζητούσε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και να αποδείξει τις συναινετικές του προθέσεις. Τραβά έτσι μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, για να μπορέσει να προχωρήσει στο δικό του πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταθέσει τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες.
Στη βάση αυτή και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνονται στο 4ετες πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα περιγράφει όλο το σχέδιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό.