Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Διάγγελμα με τρία μέτρα - φωτιά

Τρία νέα μέτρα-φωτιά, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αρνιόταν σταθερά μέχρι χθες η κυβέρνηση να συζητήσει, ανακοίνωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου υπό το βάρος των πιέσεων των διεθνών αγορών, των Βρυξελλών, αλλά και της άσχημης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.


Πρόκειται για:

1Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μέχρι τώρα το μόνο που προωθούσε η κυβέρνηση ήταν η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με εκείνα των ανδρών, κι αυτό λόγω της υποχρέωσης του κράτους να εφαρμόσει επιταγή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τώρα η αύξηση γενικεύεται, προκαταλαμβάνοντας και τον διάλογο για το Ασφαλιστικό που είναι σε εξέλιξη.

2Το γενικό πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο.

Πριν από τα Χριστούγεννα το οικονομικό επιτελείο και ο Γ. Παπανδρέου είχαν ανακοινώσει πάγωμα μόνο για μισθούς πάνω από τα 2.000 ευρώ χωρίς τα επιδόματα. Τώρα το πάγωμα γενικεύεται και όλοι οι μισθοί στο Δημόσιο δεν θα πάρουν, παρά μόνο τη λεγόμενη ωρίμανση. Θυμίζουμε ότι προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου είχε δεσμευθεί για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό .

3Αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μόλις πριν από μερικές μέρες το οικονομικό επιτελείο έλεγε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και είχε ανακοινώσει μόνο αύξηση φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα.

Ο Γ. Παπανδρέου, έπειτα,από τέσσερις μήνες πειραματισμών και ισορροπιών, ανακοίνωσε μέτρα που δεν προβλέπονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ούτε όμως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), σε μια προσπάθεια να επισπεύσει, όπως είπε, την εισρροή και αύξηση εσόδων στο δημόσιο ταμείο με μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως είναι η αύξηση του φόρου στα καύσιμα και το πάγωμα των μισθών.

Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους αλλά είχε και απολογητικό ύφος. Συνόδευσε την ανακοίνωση των μέτρων με την καταγγελία ότι η Ελλάδα είναι στο κέντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού, που έχει στόχο και το ευρώ. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και γι' αυτό είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τα σχέδια των κερδοσκόπων, να πλήξουν την οικονομία μας και να τινάξουν στον αέρα τις θυσίες του λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες γι' αυτά τα τρία νέα μέτρα ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει του αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Μαζί τους είχε κάνει πιο γενική συζήτηση. Μετά τις συναντήσεις κι αφού εκτίμησε ως γενικά θετικό το αποτέλεσμα των συναντήσεών του (ιδίως αυτών με τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη), συσκέφθηκε στο Μαξίμου με τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκη, Γ. Πεταλωτή και άλλους και έλαβε τις τελικές του αποφάσεις. Ακολούθως ενημέρωσε τηλεφωνικά τους περισσότερους υπουργούς.

Συνεργάτες του λένε ότι μετά το Νταβός αποφάσισε μόνος του την λήψη αυτών των μέτρων, αφού διαπίστωσε εκεί ότι οι διεθνείς αγορές «δεν θα αφήσουν τη χώρα σε χλωρό κλαρί και θα κάνουν τα πάντα να τη ρίξουν στον γκρεμό».

Οι συνεργάτες του υπογράμμιζαν ότι η ανακοίνωση αυτών των τριών μέτρων κρίθηκε απαραίτητο να γίνει τώρα και να μην πάρει άλλη αναβολή. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός έπρεπε, σε συνδυασμό και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που εγκρίνεται σήμερα, να στείλει μήνυμα στις αγορές και στους εταίρους ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι θα περικοπούν τα επιδόματα στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 10% και οι δημόσιες δαπάνες επίσης κατά 10%.

! Οι αγρότες είναι ακόμα στους δρόμους, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει απεργία, ενώ τα μέτρα του Γ. Παπανδρέου θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν νέες κινητοποιήσεις. Απέναντι σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός κράτησε σκληρή στάση χθες λέγοντας: «Δεν έχουμε περιθώρια ως έθνος και ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, στάσεις και απεργίες. Δεν έχουμε περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και συντεχνιακές διεκδικήσεις».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com