Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

«Φρένο» στον έλεγχο των ιατρικών στοιχείων από τις ασφαλιστικές βάζει ο Άρειος Πάγος

Μόνο με τη συγκατάθεση των ασφαλισμένων και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα μπορούν εφεξής οι ασφαλιστικές εταιρείες να συλλέγουν προσωπικά ιατρικά δεδομένα, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο Άρειος Πάγος.


Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αίτηση ασφαλιστικής εταιρείας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου, βάσει της οποίας καλούνταν να καταβάλει σε ασφαλισμένη της το ποσό των 15.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς της.

Η προσβολή συνίσταται στο γεγονός ότι η ασφαλιστική εταιρεία έλαβε με παράνομο τρόπο - όπως χαρακτηρίζεται στη δικαστική απόφαση - από διαγνωστικό κέντρο υπερηχογράφημα ωοθηκών, μαζί με τη συνοδευτική ιατρική γνωμάτευση.

Κατ’ αρχάς, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι από την ισχύουσα νομοθεσία συνάγεται ότι για να είναι, κατά νόμο, επιτρεπτή η επεξεργασία πληροφοριών για ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που αφορούν ζητήματα υγείας, δεν αρκεί η παροχή έγγραφης συγκαταθέσεως του υποκειμένου αλλά απαιτείται και άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο «η ασφαλιστική εταιρεία με το να συλλέξει με παράνομο τρόπο προσωπικά δεδομένα υγείας, προσέβαλε την προσωπικότητα αυτής ως προς την έκφανση της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης, εξουδετέρωσε την ατομικότητα και προκάλεσε αθέμιτη επέμβαση στην ιδιωτική της ζωή με την εμπορευματοποίηση των δεδομένων της υγείας της και με αποτέλεσμα να της επιφέρει διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας της αλλά και να υποστεί αυτή ηθική βλάβη».

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση ότι είναι παράνομος ο όρος που υπάρχει στα συμβόλαια ζωής και παρέχει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να συλλέγουν, επεξεργάζονται, τηρούν και λειτουργούν αρχές προσωπικών δεδομένων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά και να αντλούν από νοσηλευτικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com