Ξεκίνησαν στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, οι εργασίες του 34ου Τακτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, το οποίο θα διαρκέσει έως τι 21 Μαρτίου.
Στο συνέδριο παίρνουν μέρος περίπου 490 σύνεδροι απ’ όλους τους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων απ’ όλη τη χώρα, ενώ θα παραστούν περίπου 100 αντιπροσωπείες διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Το συνέδριο ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ενώ την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου στις 18:00 κήρυξε ο γενικός γραμματέας της ITUC, Guy Ryder.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Αυτά που ως χώρα, ως λαός, ως κοινωνία βιώνουμε είναι απότοκα συνδυασμού της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ασκηθείσας κυρίως από την απελθούσα Κυβέρνηση δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία οδήγησε σε εκτροχιασμό τα δημόσια οικονομικά και κατέστησε τη χώρα «ανοχύρωτη» στους διεθνείς κλυδωνισμούς και στις πιέσεις των περίφημων αγορών χρήματος και κεφαλαίου και των κερδοσκόπων.
Η Ελλάδα αποτελεί το «πειραματόζωο» της νέο-συντηρητικής πολιτικής ελίτ που διοικεί την Ευρώπη. Με την πολιτική πυγμής που ασκεί αφενός τιθασεύει τις άλλες χώρες κυρίως του Ευρωπαϊκού νότου με το φόβο ότι έρχεται η σειρά τους και αφετέρου εκπέμπουν ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπουν άσκηση άλλης εναλλακτικής, προοδευτικής, σοσιαλιστικής πολιτικής. Ότι δηλαδή οι νέο-φιλελεύθερες επιλογές που έφεραν την οικονομία σ΄αυτή την κατάσταση μπορούν οι ίδιες να την ανατάξουν".
Και πρόσθεσε:
"Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στη χώρα μας με ισχυρή λαϊκή εντολή και με επαγγελία μιας εναλλακτικής πρότασης διεξόδου δυστυχώς δεν άντεξε στις πιέσεις και τα «θέλω» τους και πήρε μέτρα σκληρά και άδικα κοινωνικά καθώς περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο, κανένα κοινωνικό ισοδύναμο ώστε να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που πραγματικά ευθύνονται, οι έχοντες και κατέχοντες, οι μονίμως φοροκλέπτοντες και φοροαποφεύγοντες. Η κρατικοδιαίτη και εν πολλοίς επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, η οποία είχε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Αυτό τελικά είναι το επίδικο και συγκρουσιακό ζήτημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη".
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αποφασιστούν οι δράσεις και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ για την επόμενη περίοδο και θα εκλεγούν τα όργανα της νέας διοίκησης της Συνομοσπονδίας.