Για μια θέση στο δημόσιο, εγκαταλείπουν την καινοτομία και αποφεύγουν την επιχειρηματικότητα, οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σύμφωνα με έρευνα του γραφείου διασύνδεσης του πανεπιστημίου. Για την αντιμετώπιση αυτής της «λογικής», το Αριστοτέλειο παρουσίασε σήμερα σειρά πρωτοβουλιών, σε επιστημονική ημερίδα, στη Θεσσαλονίκη.
"Η σχολή μας, με 2,5 χιλιάδες φοιτητές, έχει στόχο την επιχειρηματικότητα περισσότερο από κάθε άλλο τμήμα του πανεπιστημίου. Θα περίμενε κανείς να προκύπτουν έτσι πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα διαμορφώνονται διαφορετικά σήμερα. Δεν είναι στη λογική των φοιτητών, που προτιμούν το δημόσιο", εξήγησε η καθηγήτρια του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών Νιόβη Παυλίδου.
Μελέτη που έγινε από το γραφείο διασύνδεσης του ΑΠΘ σε όλα τα τμήματα, έδειξε ότι οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, παραδόξως κατά τους ομιλητές, προσανατολίζονται σε υπαλληλικές σχέσεις εργασίας, κυρίως του δημοσίου. Με αφορμή αυτό, το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει ήδη ακόμη πιο λεπτομερείς και αναλυτικές μελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
"Τα νεαρά παιδιά πρέπει να υποστηριχθούν από την Πολιτεία για να τολμήσουν. Αυτοί, ως αυριανοί επιχειρηματίες, είναι που θα απασχολήσουν προσωπικό και θα δώσουν θέσεις εργασίας στην αγορά. Δυστυχώς, η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με το πανεπιστήμιο είναι παρεξηγημένη. Ειδικά η Πολυτεχνική Σχολή μπορεί να έχει πολύ πιο κομβικό ρόλο, χωρίς να θυσιάσει ούτε ικμάδα της ανεξαρτησίας της. Βλέπουμε την ανάγκη να συντονίσουμε ένα όραμα και χρειάζεται να υποστηριχθεί περισσότερο από την Πολιτεία για να μπορέσει να καρποφορήσει", τόνισε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Νίκος Μουσιόπουλος.