Μόνιμο χαρακτήρα έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις κρατικές επιχειρήσεις υπολογίζεται στο 7-8%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού, η συνολική μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου "επιστρέφει" στα επίπεδα του 2008. Αιτιολόγησε τις παρεμβάσεις σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες, επισημαίνοντας πως οι κοινοτικοί υπάλληλοι που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Αθήνα διαπίστωσαν πως από το 2005 ως και σήμερα οι δαπάνες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο είχαν αυξηθεί κατά 40%. Ο υπουργός επισήμανε πως τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε υπερκαλύπτεται ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος. "Αν δεν πειστούν οι αγορές οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού" σχολίασε.
Η Ελλάδα έπραξε ό,τι της ζητήθηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τώρα η Αθήνα θα αναμένει πια την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που θα προσφέρουν στη χώρα οι εταίροι μας. "Κατανοούν" δήλωσε "πως η Ελλάδα εξάντλησε τα όρια και να διατηρήσει κοινωνική ειρήνη. Τώρα, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους" πρόσθεσε.
Οι υπηρεσίες της Ε.Ε. εκτιμούν πως η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος 1-2% ως απόρροια των μέτρων. Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε πως από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα αρχίσει να καταγράφεται ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία. "Ολα θα εξαρτηθούν από την ψυχολογία του κόσμου" σχολίασε.
Αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα για το Φεβρουάριο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως παρατηρείται μια μικρή απόκλιση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, στην οποία έπαιξαν ρόλο και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών.