Τον τερματισμό, μέχρι νεωτέρας, των ερευνών για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού», ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας, από την εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου - ο στρατηγικός επενδυτής της Καβάλα Oil ΑΕ, που έχει αναλάβει την εξόρυξη του πετρελαίου - έπειτα και από την άρνηση των ΕΛΠΕ να συναινέσουν σε νέες εργασίες γεώτρησης.
Η Ενεργειακή Αιγαίου ενημέρωσε για το ζήτημα που προέκυψε - με ανακοίνωσή της - τους εργαζόμενους της Καβάλα Oil ΑΕ, ισχυριζόμενη πως τα ΕΛΠΕ προέβαλαν αβάσιμες αιτιάσεις, ώστε να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους.
Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται: «Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει τη διακοπή του επενδυτικού μας πλάνου και τη διακοπή των ερευνητικών μας προγραμμάτων που θα διασφάλιζαν την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα της εταιρείας». Στην ανακοίνωση της Ενεργειακής αναφέρεται επίσης ότι θα ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα για τη «διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εταιρείας και της Καβάλα Oil».
Ταυτόχρονα, η εταιρεία υποστηρίζει πως βρέθηκε αντιμέτωπη με «συμπεριφορές και καταστάσεις που προκαλούν όχι μόνο ερωτηματικά, αλλά ευθέως και την κοινή λογική».
Στην ανακοίνωση της εταιρείας, που υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ενεργειακής Αιγαίου, Μαθιό Ρήγα, αναφέρεται ακόμη ότι εφόσον οι συνθήκες ανατραπούν και ευοδωθεί η συνέχιση των ερευνητικών εργασιών, τότε το γεωτρύπανο θα επιστρέψει στην Καβάλα.
Στον αντίποδα, τα ΕΛΠΕ υποστηρίζουν πως η Ενεργειακή Αιγαίου δεν παρείχε έως τώρα τις τραπεζικές εγγυήσεις, οι οποίες της είχαν ζητηθεί, προκειμένου να της επιτραπεί να προχωρήσει σε έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Άθω, δυτικά της Θάσου.
Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις η Καβάλα Oil, που απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους, είναι υποχρεωμένη να περιορίσει τη δραστηριότητά της στα δυο υφιστάμενα κοιτάσματα, του «Πρίνου» και του «Ε», η βιωσιμότητα των οποίων έχει υπολογιστεί από δύο έως και πέντε χρόνια.