Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Στα ίδια επίπεδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα από το ΙΟΒΕ

Σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωζώνη, παραμένουν οι Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ και στον αντίποδα οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να βρίσκονται στα ίδια υψηλά επίπεδα.


Μετά από δύο μήνες υποχώρησης, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παραμένει τον Απρίλιο σχεδόν στα ίδια επίπεδα και διαμορφώνεται στις 69,1 από 69,6 μονάδες, σε υψηλότερα πάντως επίπεδα από τα αντίστοιχα περυσινά.

Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ σημειώνει τον Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, γεγονός ενδεικτικό του διάχυτου φόβου των καταναλωτών για τις εξελίξεις στην οικονομία. Από την άλλη πλευρά καταγράφεται άμβλυνση των πολύ απαισιόδοξων επιχειρηματικών προσδοκιών με ελαφρά βελτίωση του κλίματος στη Βιομηχανία, τις Υπηρεσίες και περισσότερο στο Λιανικό Εμπόριο. Στις Κατασκευές το κλίμα παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Μαρτίου.

Από την πλευρά της ζήτησης, η μείωση του εισοδήματος, οι δυσμενείς προοπτικές για την εξέλιξη στην ανεργία και τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα εντείνουν την αβεβαιότητα. Σημειώνεται ότι το εν λόγω διάστημα δεν είχε αποσαφηνιστεί η υιοθέτηση ή μη της πρόσβασης στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό διάσωσης». Επιπλέον δεν είχαν ανακοινωθεί τα προσφάτως ληφθέντα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει για έκτο συνεχή μήνα, και τον Απρίλιο, υποχώρηση και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση στις -61 μονάδες, από τις -58 του Μαρτίου.

Οι Έλληνες είναι σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρώπης, με τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους να ακολουθούν. Αντίθετα, οι σχετικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ελαφρώς ανοδικά τον Απρίλιο, στις -12 και -15 μονάδες αντίστοιχα σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο επιδεινώνονται για έκτο συνεχή μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -49 μονάδες, κατά 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο. Το 10% των καταναλωτών (από 13%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ ένας στους δύο προβλέπει και πάλι σημαντική επιδείνωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -8 και -12 μονάδες αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παραμένουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου, με το σχετικό δείκτη να μην μεταβάλλεται από τις +82 μονάδες και τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (91%) να κάνει πρόβλεψη για ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12μηνο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στις +33 και +36 μονάδες.

Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι καταναλωτές δηλώνουν σε ποσοστό 21% (από 25%) ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, ενώ αυξάνεται στο 62% (από 56%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί μειώνεται στο 9% (από 11%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους παραμένουν για τρίτο μήνα στο 8%.

Ευρωζώνη

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία η οποία έχει μάλιστα ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2008 να διαμορφώνεται πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του, στις 101,9 μονάδες (από 99,6 μονάδες τον Μάρτιο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις 100,6 μονάδες (από 97,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα) στην Ευρωζώνη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com