Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Νομοσχέδιο το Μνημόνιο της τρόικας

Επί τα χείρω


Η εξειδίκευση των μέτρων αυτών έχει ξεκινήσει με νομοσχέδια. Με νεότερο νομοσχέδιο χθες ενός άρθρου και μια τροπολογία που κατατέθηκαν στη Βουλή ρυθμίζονται τα εξής «9» θέματα:

1 Στο κριτήριο του 60ού έτους για την καταβολή των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας προστέθηκε και το ύψος της σύνταξης. Δηλαδή, ο συνταξιούχος για να τα εισπράξει πρέπει να είναι πάνω από 60 ετών και να έχει συνολικές μεικτές αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ.

2 Το πλαφόν των συντάξεων ορίζεται στα 2.500 ευρώ και αν μετά την καταβολή των δώρων και επιδόματος υπερβαίνει το ποσό αυτό, τότε κόβεται η διαφορά.

3 Σύμφωνα με το παράδειγμα της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου: συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 2.450 ευρώ τον μήνα, με τα επιδόματα έχει να λαμβάνει ετησίως 12 συντάξεις (29.400 ευρώ) συν δώρα (400 και 200 ευρώ) και επίδομα αδείας (200 ευρώ), ήτοι συνολικά 30.200 ευρώ.

Και κάποιες εξαιρέσεις

Επειδή πρέπει να λαμβάνει σε μηνιαία βάση 2.500 ευρώ, ήτοι σύνολο 30.000 ευρώ, τότε δεν θα πρέπει να λάβει τα επιπλέον 200 ευρώ, που αναλογικά μειώνουν κατά 100 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων και από 50 ευρώ το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Δηλαδή, θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 300 ευρώ, δώρο Πάσχα 150 ευρώ και επίδομα αδείας 150 ευρώ.

4 Με αλλαγή που έγινε αργά χθες το βράδυ εξαιρούνται της περικοπής δώρων και επιδόματος αδείας οι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη για αναπηρία, βαρέα και ανθυγιεινά, οικοδομικές εργασίες και χηρεία.

5 Στο ποσό της μηνιαίας σύνταξης συνυπολογίζονται επιδόματα εξομάλυνσης, ανικανότητας και προσωπικής - αμεταβίβαστης διαφοράς.

6 Αν κάποιος παίρνει δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τότε θα παίρνει δώρα και επίδομα μόνον από τον φορέα με τη μεγαλύτερη σύνταξη.

7 Το καθεστώς περί συντάξεων αφορά και τους συνταξιούχους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων προσωπικού σιδηροδρομικών δικτύων.

8 Δεν θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών τα έχουν κατοχυρώσει μέχρι 31/12/2010.

9 Η ανάκληση της αίτησης συνταξιοδότησης που υποβλήθηκε από 1/1/2010 μέχρι σήμερα μπορεί να γίνει εφόσον δεν έχει εκδοθεί πράξη συνταξιοδότησης και ο υπάλληλος επιστρέψει στην εργασία του. *


 
website counter
friend finderplentyoffish.com