Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, ήταν το 2009, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε.
Χειρότερη ακόμη και από το 2005, χρονιά ορόσημο λόγω της απελευθέρωσης των ποσοτικών περιορισμών, όπως τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη.
Σύμφωνα με τον κ.Κιτσικόπουλο: στην Ελλάδα, η παραγωγή ένδυσης μειώθηκε 20%, ο κύκλος εργασιών 17%, ενώ μείωση 17% καταγράφηκε και στις νέες παραγγελίες. Επίσης οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 19% και οι εισαγωγές 10%.
Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Θεόφιλος Ασλανίδης επισημαίνει πως από τις αρχές του 2009 και μέχρι σήμερα χάθηκαν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας και ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στις περίπου 4.000 εναπομείνασες επιχειρήσεις του κλάδου έχει περιοριστεί σήμερα στους 60.000.
Πάντως, παρά τα προβλήματα και τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, ο κλάδος ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας εξακολουθεί να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό μεταποιητικό κλάδο, με χιλιάδες εργαζόμενους και αξία εξαγωγών πάνω από 1,5 δις. ευρώ.
Κατά τον κ.Κιτσικόπουλο, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν το 2009 οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα ήταν η πτώση των πωλήσεων, η ρευστότητα και οι επισφάλειες. Για το 2010 είπε ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι.
Ο κ. Κιτσικόπουλος ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων σε τέσσερις κατευθύνσεις:
α) της διαμόρφωσης ολοκληρωμένου τριετούς προγράμματος υποστήριξης των εξαγωγών
β) της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων (με άμεση επιστροφή του ΦΠΑ και επίσπευση των διαδικασιών των δύο νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ)
γ) της λήψης πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της εγχώριας αγοράς με άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
δ) της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας των επιχειρήσεων με την άμεση υλοποίηση του προγράμματος "Ένδυση και Υπόδηση", καθώς και την επίσπευση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων υποστήριξε πως:
"Η αύξηση της ευελιξίας στη διαχείριση του χρόνου εργασίας, η μείωση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απολύσεων, η τροποποίηση του καθεστώτος της σποραδικής απασχόλησης και η περαιτέρω ενίσχυση της μερικής απασχόλησης θα αποτελούσαν αλλαγές που θα ενίσχυαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων".
Στο μεταξύ, ο κ.Κιτσικόπουλος έριξε βολές και κατά της κυβέρνησης για την εκ νέου στήριξή της στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία με 25 εκατ.ευρώ. "Όταν το Πρόγραμμα 'Ενδυση και Υπόδηση' διαθέτει μόνο 15 εκατ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου πώς είναι δυνατόν να διατίθενται 25 εκατ. ευρώ σε μια μόνο επιχείρηση", παρατήρησε.
Από την πλευρά του ο κ.Μπόλαρης ανακοίνωσε πως από 21 Ιουνίου και για δύο μήνες θα "τρέχει" η περίοδος υποβολής προτάσεων ένταξης στο Πρόγραμμα "Ένδυση και Υπόδηση" και ότι κάθε πρόταση - σχέδιο θα μπορεί να είναι προϋπολογισμού από 30.000 έως 200.000 ευρώ.