Το πρώτο και καθοριστικό δικαστικό «κρας τεστ» σχετικά με τη νομιμότητα των κληρών μέτρων Λοβέρδου στο εργασιακό περνά η κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μέσα στον Ιούλιο, το επίμαχο προεδρικό διάταγμα θα υποβληθεί υποχρεωτικά στο ΣτΕ για νομικοτεχνική επεξεργασία, πριν πάει για υπογραφή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εγκυρες δικαστικές πηγές έλεγαν στην «Οικονομία», ότι τα μέλη του ΣτΕ θα εξετάσουν συνολικά αν οι διατάξεις του διατάγματος είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας οι οποίες απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει.
Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλ. Μητρόπουλο αλλά και δικαστές, τίθενται τρία σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας:
1 Η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία παραβιάζει ευθέως το άρθρο 22 του Συντάγματος, που ορίζει ότι σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι γενικοί όροι εργασίας καθορίζονται από τους κανόνες της διαιτησίας.
2 Η μείωση των αποδοχών σε νέους κάτω των 25 ετών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κοινοτικές οδηγίες και το νόμο 3304/2005 που τις ενσωμάτωσε και καταργεί την ανισότητα στις αμοιβές με κριτήριο την ηλικία. Το Σύνταγμα στο άρθρο 21 προβλέπει ειδικά μέτρα προστασίας της νεότητας.
3 Η μείωση των χρονικών ορίων της προειδοποίησης για τις απολύσεις και η συνεπακόλουθη περικοπή κατά 50% των αποζημιώσεων επιβάλλονται παρανόμως με προεδρικό διάταγμα, καθώς οι αρχικές ρυθμίσεις είχαν επιβληθεί το 1920 με νόμο του Ελ. Βενιζέλου. Θέμα γεννάται και με το άρθρο 22 του Συντάγματος που επιβάλλει προστασία του δικαιώματος της εργασίας από το κράτος.
Βασικό εργαλείο της δικαστικής κρίσης θα αποτελέσει η έννοια της «αναλογικότητας» μεταξύ μέσου και επιδιωκόμενου σκοπού, η οποία ως αρχή διέπει και την ελληνική συνταγματική τάξη. Θα εξετασθεί δηλαδή εάν τα σκληρά μέτρα που προτείνονται είναι αναγκαία για τη δημοσιονομική εξυγίανση και υπηρετούν πρόσφορα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να θίγουν κατοχυρωμένα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.