"Οργή λαού" κατά της προκλητικής φοροδιαφυγής που –ασχέτως μεγέθους- διαπιστώνουν καθημερινά "μπροστά στα μάτια τους" οι πολίτες , δείχνει η αύξηση-ρεκόρ στις καταγγελίες που δέχεται το ΣΔΟΕ ακόμα και κατά της "μικρής" φοροδιαφυγής.
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 έχουν φθάσει στο ΣΔΟΕ περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών, έναντι 4.000 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009, αποδεικνύοντας την πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Με τους ρυθμούς αυτούς προβλέπεται πως ο αριθμός τους θα είναι τελικά υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι!
Όπως όλα δείχνουν, μετά το "κίνημα" για την ....συλλογή των αποδείξεων, στη χώρα γεννιέται και κίνημα "καρφωτών" από πολίτες σε βάρος όσων δεν τις εκδίδουν ή "καπελώνουν" έως και 60% (!) την κάθε απόδειξη, επιβαρρύνοντας τον συναλλασσόμενο όχι μόνο με "ΦΠΑ" αλλά και με το φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε ο εκδότης της απόδειξης .
Οι καταγγελίες πολιτών (ανώνυμες και επώνυμες) που φθάνουν στο ΣΔΟΕ μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517 είτε με κάθε άλλο μέσο αφού αξιολογηθούν, αξιοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδίων που υλοποιούνται ήδη.
Ο μεγαλύτερος όγκος των καταγγελιών αφορά γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κηπουρούς, ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες, παρκαδόρους κλπ. Η "καρφωτή" αποδεικνύεται έτσι και από τις ελάχιστες άμυνες του απλού πολίτη, απέναντι σε όσους τον εκβιάζουν ή αισχροκερδώντας εις βάρος του, εν μέσω της πιο μεγάλης κρίσεως που έζησε μεταπολεμικά η Ελλάδα.
Στο νέο φορολογικό νόμο (3842/2010) που ψηφίστηκε τον Απρίλιο προβλέφθηκαν μία σειρά από συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως:
* η δυνατότητα του ΣΔΟΕ να επιβάλει "επί τόπου" άμεσα καταβλητέα πρόστιμα για μια σειρά περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
* κλείσιμο καταστήματος (έως και 1 μήνα) σε περίπτωση υπότροπου παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων και απώλεια αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
* καθολική εφαρμογή της υποχρέωσης για την έκδοση αποδείξεων.
* ποινική δίωξη των μεγαλύτερων παραβατών.
Σαρώνουν τα κέντρα διασκέδασης
Παράλληλα διενεργούνται καθημερινά έλεγχοι στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης: από την έναρξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2010 και μόνο για την Αττική έχουν διενεργηθεί 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης – χώρους μαζικής εστίασης, έναντι 501 την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Οι έλεγχοι έχουν βρει 449 παραβάτες (ένας στους δύο δηλαδή) έναντι 210 το 2009, ενώ έχουν καταγράψει συνολικά 23.021 παραβάσεις (50 παραβάσεις "το κεφάλι") έναντι μόλις 860 το 2009 (4,5 παραβάσεις για κάθε παραβάτη) .