Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΝΔ: Εικονική η μείωση του ελλείμματος

Για εικονικό περιορισμό του ελλείμματος έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη κυβερνητική ανακοίνωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, για την περιορισμένη διαχειριστική ικανότητα του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε.


Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα έσοδα, χωρίς την επιστροφή φόρων, παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% στο πεντάμηνο, έναντι στόχου για αύξηση κατά 10,9%, ενώ τα τακτικά έσοδα το Μάιο αυξήθηκαν με ρυθμό μικρότερο από εκείνο του προηγούμενου μήνα (2,5% αντί 6,6%), κυρίως λόγω του περιορισμού της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ, η οποία ανήλθε στο 3,3% τον Μάιο από 7,5% τον Απρίλιο.

Όσον αφορά στα έσοδα από φόρους, σημείωσε ότι οι έμμεσοι έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, όμως τα έσοδα από άμεσους φόρους, ειδικότερα, εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, με εξαίρεση τον Ιανουάριο λόγω της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις, ασφάλιση και περίθαλψη και τη συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι φορείς του Δημοσίου έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν το σύνολο των πιστώσεων που είχαν για όλο το έτος (π.χ. 88,3% για τον ΟΑΕΕ).

"Συνεπώς, τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν δύνανται να αποτελέσουν αφορμή για διαχειριστικό εφησυχασμό και επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς, αλλά εφαλτήριο για ουσιαστική, με ορατά αποτελέσματα, προσπάθεια όσον αφορά τη μείωση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης", κατέληξε η ανακοίνωση του Χρ. Σταϊκούρα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com