Ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το μνημόνιο με την τρόικα επέρριψε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή ενώ κατηγόρησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι δημιούργησαν «το θηρίο που λέγεται λαϊκισμός».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι στην πολιτική ζωή "χρειάζεται να ακουστεί κάτι καινούργιο" καθώς περισσότερο από κάθε άλλη φορά, "υπάρχει απαξίωση των πολιτικών". Παραδέχθηκε ότι εντοπίζονται "διαχρονικές ευθύνες" ενώ υπογράμμισε ότι οι πολίτες "βλέπουν ότι συμπιέζεται ο μισθός και το βιωτικό τους επίπεδο".
Εκτίμησε ότι απαιτείται "εθνική συμφιλίωση για να σωθεί η χώρα" ενώ εξέφρασε την άποψη ότι "η σκανδαλοποίηση της πολιτικής ζωής δεν βοηθά στο να μονιάσουμε".
Για την επιλογή της κυβέρνησης να προσφύγει στο ΔΝΤ, είπε ότι "το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος".
Επιπλέον, υπερασπίστηκε τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης τονίζοντας: "Προεκλογικά είπαμε αλήθειες σκληρές. Πήραμε το πολιτικό κόστος. Δεν είπαμε λεφτά υπάρχουν".
Σχετικά με την άνοδο των spreads που υποχρέωσε τη χώρα να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε: "Τα spread ήταν στις 100 μονάδες και η κυβέρνηση μπορούσε να δανειστεί. Ακολούθως, η κυβέρνηση άρχισε να λέει ότι παραποιήσαμε τα στοιχεία. Όταν φωνάζεις ότι καίγομαι, ο δανειστής θα σε δανείσει με υψηλό κόστος. Τα spread ανέβηκαν στις 1000 μονάδες και απευθυνθήκαμε στην Ε.Ε."
Διευκρίνισε ότι η ΝΔ δεν επιδοκιμάζει "την πολιτική των επτά μηνών της κυβέρνησης". Όπως είπε, "το έλλειμμα δεν ήταν διψήφιο, έγινε στους επτά μήνες. Η χώρα πήγε στο ΔΝΤ επί ΠΑΣΟΚ όχι επί ΝΔ".
Επίσης, ισχυρίστηκε ότι "τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν η ΝΔ ήταν στην εξουσία". "Δεν μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο", είπε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Για τον Κώστα Καραμανλή, υπογράμμισε ότι "ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να μη μιλήσει". Όπως διευκρίνισε, ο πρώην πρωθυπουργός "τα είπε προεκλογικά αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος".
Σχετικά με το επερχόμενο συνέδριο της ΝΔ, εκτίμησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αρθρώσει ένα περισσότερο "συλλογικό λόγο".
Χαρακτήρισε τις δομές του κόμματος "αρκετές παλιές" ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη "δεν είναι κάτι ευχάριστο".