Την ίδια ώρα που η Μέρκελ ετοιμάζεται να μεταφέρει το μήνυμα των μέτρων λιτότητας στη συνάντηση κορυφής του G20 στο Τορόντο το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ τής πλέκει το εγκώμιο ως παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
"Οι ενέργειες της Μέρκελ θα τονώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ νοικοκυριών, επενδυτών και επιχειρήσεων βοηθώντας στη σταθεροποίηση της ανάκαμψης" δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Η άποψη αυτή βρίσκεται στους αντίποδες όσων δήλωσε πρόσφατα ο Σόρος, όταν ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής τόνισε στο Βερολίνο πως το ευρώ αποτελεί μία ελαττωματική και ατελή κατασκευή. "Επιμένοντας σε προ-κυκλικές πολιτικές η Γερμανία διακινδυνεύει την ΕΕ. Γνωρίζω πως αυτό είναι μία βαριά κατηγορία, όμως φοβάμαι πως είναι δικαιολογημένη" δήλωσε ο Σόρος.
Ο Τρισέ απέρριψε την εκτίμηση αυτή λέγοντας πως το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα που έχει διατηρήσει την αξία του από την γέννησή του και έχει εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών στα 11,5 χρόνια ζωής του με μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1,98% στην Ευρωζώνη τη περίοδο αυτή. "Ένα νόμισμα που εγγυάται τόσο σταθερές τιμές, είναι νόμισμα με αξία στα μάτια των εγχώριων και ξένων επενδυτών" δήλωσε ο Τρισέ.
Θυμίζουμε πως το ευρώ διολίσθησε τελευταία όταν αυξήθηκαν οι ανησυχίες πως ορισμένες χώρες-μέλη δεν θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.
Χθες, δε, ο Σόρος δήλωσε πως "με τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και με την αντίσταση σε μισθολογικές αυξήσεις ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια αγοραστικής δύναμης του ευρώ, η Γερμανία ουσιαστικά καθιστά δυσκολότερη την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας άλλων χωρών".
Όμως, ο Τρισέ δεν πιστεύει πως τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προκαλέσουν αποπληθωρισμό, όπως φοβούνται αρκετοί απαισιόδοξοι επενδυτές. "Δεν νομίζω πως οι κίνδυνοι αυτοί θα υλοποιηθούν και θα έχουμε κάποια απότομη μείωση της ανάπτυξης" δήλωσε ο Τρισέ προσθέτοντας πως οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι καλά συγκρατημένες. "Όσον αφορά την οικονομία,η ιδέα πως τα μέτρα λιτότητας θα πυροδοτήσουν τη στασιμότητα είναι εσφαλμένη".
Η μεταρρύθμιση της πραγματικής οικονομίας σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης είναι αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον Τρισέ. "Ζητάμε όλοι από τις κυβερνήσεις να επιδείξουν αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να αυξηθεί το δυναμικό της ανάπτυξης. Επιμένω στην ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγικότητα εργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια. Από αυτό ακριβώς εξαρτάται η ανάπτυξη".