Επεισοδιακή ήταν η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Σημαδεύτηκε από τις έντονες φραστικές επιθέσεις που δέχτηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης από εργαζόμενους και εκπροσώπους συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων που εισέβαλαν στην αίθουσα όσο και από το ωμό «άδειασμα» που του έγινε από τον εκπρόσωπο του μεγαλομετόχου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, Χ. Καλλινίκου.
Σε ό, τι αφορά το "άδειασμα" του κ. Παπαδάκη (ο οποίος σημειωτέον αποτέλεσε επιλογή - πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου), από τον άνθρωπο του υπουργού Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «αποκαλύφθηκε» μέσα από τουλάχιστον τρία θέματα που περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης.
Μιας γενικής συνέλευσης που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11πμ αλλά μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές, ξεκίνησε λίγο μετά τη 1.30μμ.
Η πρώτη στιγμή που ο Νίκος Παπαδάκης έδειξε να αιφνιδιάζεται από τη στάση του εκπροσώπου του δημοσίου ήταν όταν τον άκουσε να εισηγείται στους μετόχους την απαλλαγή του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου (υπό τον Γιώργο Σκόδρα) από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης. Κι αυτό πέρασε, παρόλο που λίγο νωρίτερα ο κ. Παπαδάκης είχε εισηγηθεί, να μην απαλλαγεί η προηγούμενη διοίκηση από τις ευθύνες της, επικαλούμενος μάλιστα ότι για διάφορες υποθέσεις εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Υπερ του τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Δημήτρης Βασιλειάδης και Γιώργος Αχοντόπουλος.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Δημοσίου επέμενε στην απαλλαγή.
Το δεύτερο "άδειασμα" ήρθε όταν ο ίδιος ο κ. Παπαδάκης, απάντησε στα επίμονα ερωτήματα διαδηλωτών για το θέμα επικείμενων αυξήσεων των τιμολογίων της ΕΥΑΘ. Είπε ότι καταρχάς θα επιχειρηθεί ανατιμολόγηση προς το δικαιότερο των υπηρεσιών της εταιρίας όπως και σχετική αλλαγή της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται στα τιμολόγια και τις αυξήσεις και δεσμεύτηκε (έξω από τις διαδικασία της γενικής συνέλευσης) πως αν αυτό δεν γίνει έγκαιρα τότε θα παγώσουν τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ και για το διάστημα 1/9/2010-31/12/2010.
Μιλώντας για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ξεκαθάρισε πως το Δημόσιο τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της ΚΥΑ.
Η τρίτη «δόση» του "αδειάσματος" ήρθε όταν ο κ. Καλλινίκου ξεκαθάρισε ότι δεν προεγκρίνεται καμία χορηγία - δωρεά εκ μέρους της εταιρίας για το 2010, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, που ενδεχομένως έγιναν ήδη, από την αρχή του έτους. Ο κ. Παπαδάκης, μην κρύβοντας την ενόχλησή του σχολίασε πως αν το υπουργείο Οικονομίας αποφασίζει με τέτοια λεπτομέρεια για τα θέματα της ΕΥΑΘ, τότε θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη επαφή και επικοινωνία μεταξύ εταιρίας και κύριου μετόχου.
Σε ό, τι αφορά το μέτωπο των διαδηλωτών, σε αυτούς περιλαμβάνονταν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων, όπως του ΕΚΘ, της ΑΔΕΔΥ, της ΕΔΟΘ, της Επιτροπής “ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟΠ” αλλά και της Δημοτικής Κίνησης των Πολιτών και της Οικολογίας, ο επικεφαλής της οποίας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είπε πως υπάρχει σχεδόν ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για Δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Οι διαδηλωτές, με πανό που ξεδίπλωσαν μέσα στην αίθουσα αλλά κυρίως με τα συνθήματα όπως "Δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερο κι εμπρός" και χαρακτηρισμούς τύπου "είσαι ψεύτης", που εκτόξευσαν κατά του κ. Παπαδάκη, οδήγησαν τη διαδικασία στο να ξεκινήσει με μιάμιση ώρα καθυστέρηση.
Στο διάστημα αυτό ο κ.Παπαδάκης έχασε αρκετές φορές την ψυχραιμία του, κατηγορώντας διαδηλωτές για «τραμπουκισμό» και για "ΚΚΕδικες συμπεριφορές που σε αυτόν δεν περνάνε".
Τα πνεύματα ηρέμησαν γύρω στις 12.30 οπότε και άρχισε επίσημα η Γενική Συνέλευση, στην οποία μετείχε και ο εκπρόσωπος της Suez Environment, Πιέρ Αντράντε, ο οποίος με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η SUEZ ενδιαφέρεται για την ΕΥΑΘ και για να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της (από 5,3% σήμερα), με την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει και το μάνατζμεντ.
Στο μεταξύ η γενική συνέλευση ενέκρινε και τη διανομή μερίσματος ύψους 0,133 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.