Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Σταθερά σε ύφεση η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) παρέμεινε σταθερά κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Κλείνοντας στις 43,0 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 45,3 μονάδες του προηγούμενου μήνα, ο κύριος δείκτης υπέδειξε ότι ο ρυθμός επιδείνωσης ήταν ραγδαίος και εντονότερος σε σύγκριση με τον Ιούλιο.



Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς εποχιακούς παράγοντες, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες, οι δύο βασικότερες συνιστώσες που συμβάλλουν στην τελική τιμή του PMI, υποχώρησαν με έντονους ρυθμούς τον Αύγουστο. Μέλη του πάνελ αναφέρθηκαν ευρέως στη συνεχή οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα, η οποία υπονόμευσε τη ζήτηση των πελατών και οδήγησε σε ευρεία απροθυμία υπογραφής νέων συμφωνιών. Η παραγωγή και οι νέες εργασίες εξακολουθούν να μειώνονται για έντεκα και δώδεκα συνεχείς μήνες αντίστοιχα.

Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν ότι η εγχώρια οικονομία παρέμεινε η κύρια αιτία της εξασθενημένης ζήτησης. Θετικό ήταν το γεγονός ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα περίπου ενός έτους, παρότι ο ρυθμός αύξησης ήταν οριακός - και η ζήτηση από το εξωτερικό παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης.

Με το πλεονάζον εργατικό δυναμικό να παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων και η απασχόληση κατέγραψαν περαιτέρω μείωση. Η απώλεια θέσεων εργασίας καταγράφηκε για εικοστό όγδοο συνεχή μήνα, με την τελευταία μείωση να είναι η σημαντικότερη και η μεγαλύτερη σε διάστημα ενάμισι έτους. Η έλλειψη εισερχόμενων νέων παραγγελιών και η μη αντικατάσταση των εργαζομένων που αποχώρησαν αναφέρθηκαν ως οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε χαμηλότερο αριθμό εργαζομένων.

Η ενισχυμένη παγκόσμια ζήτηση για πρώτες ύλες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταφορέων οδήγησαν σε περαιτέρω επιδείνωση της μέσης απόδοσης των προμηθευτών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, και σε περαιτέρω καθυστερήσεις κατά την παράδοση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο επιδεινώθηκαν οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2008 και οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν και πάλι να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα αποθέματα προμηθειών τους όπου αυτό ήταν εφικτό. Τα αποθέματα πρώτων υλών μειώθηκαν για εικοστό πέμπτο συνεχή μήνα και πάλι με ραγδαίο ρυθμό. Οι κατασκευαστές περιόρισαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότητα, κυρίως λόγω των μειωμένων αναγκών της παραγωγής.

Τα στοιχεία υπέδειξαν επιτάχυνση της αύξησης του μέσου όρου των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου με απότομο ρυθμό, ο οποίος ήταν εντονότερος από τη μέση τιμή που έχει καταγραφεί στη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας. Μέλη του πάνελ αναφέρθηκαν στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, στους υψηλότερους φόρους και στο αυξανόμενο κόστος μεταφορών.

Οι κατασκευαστές δεν κατάφεραν να μεταβιβάσουν το υψηλότερο κόστος τους στους πελάτες, καθώς η ασθενής ζήτηση και η ανάγκη για εκπτωτικές προσφορές οδήγησαν σε μείωση των τιμών χρέωσης για εικοστό τρίτο συνεχή μήνα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com