Οι χώρες της Ομάδας των «20» κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως προβλέπεται εφ'εξής θα αυξηθεί το κεφάλαιο του οργανισμού, θα ενισχυθεί η εκπροσώπηση των αναδυομένων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου καθώς και οι αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών.
Εν τω μεταξύ, στη Σεούλ πριν από λίγες ημέρες η επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών είχε σημειώσει "εξαιρετική πρόοδο" ως προς την επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της, Νουτ Βέλινκ.
Ειδικότερα, εγκρίθηκαν σημαντικές ρυθμίσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως "Βασιλεία ΙΙΙ" και θα εφαρμοσθούν σταδιακά από το 2013, προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έως τον Ιανουάριο 2015.
Ως προς τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων "το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις, περί το 5% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί, η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερεκπροσώπηση ορισμένων αναδυομένων δυνάμεων", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και κατά συνέπεια των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η μεταρρύθμιση, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των "20", η οποία διεξάγεται στο Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας, "θα νομιμοποιήσει πλήρως το διοικητικό συμβούλιο" του ΔΝΤ, δήλωσε ο τομινίκ Στρος-Καν.
Στο Συμβούλιο θα μετέχουν "οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, ΗΠΑ και Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC", δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα , διευκρίνισε.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των "20" συμφώνησαν επίσης να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους με σκοπό να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, απευθύνοντας έκκληση για ένα συστήματα ισοτιμιών "που θα καθορίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς" και για "αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού".
"Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά κατά τρόπο εύθραυστο και άνισο. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μη συντονισμένες κινήσεις θα οδηγήσουν στα χειρότερα των αποτελεσμάτων. Η συνεργασία μας είναι ουσιαστικής σημασίας", επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από τις διήμερες συνομιλίες στη Ν. Κορέα και εν όψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των "20" που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.