Έτοιμος να λειτουργήσει σε 12 μήνες, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση θα είναι ο νέος σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Θα καταλήγουν σ’ αυτόν τα απορριμματοφόρα 13 δήμων του βορειοδυτικού τομέα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης (Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Κορδελιού, Ευόσμου, Μενεμένης, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Εχεδώρου, Ωραιοκάστρου, Ευκαρπίας και το 60% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης).
Η σύμβαση κατασκευής του σταθμού υπογράφηκε σήμερα, εν μέσω αντιδράσεων,, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Υπεγράφη από τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά, τον αντιπρόεδρο ΟΤΑ, δήμαρχο ΠΑΣΟΚ Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας «Δυναμική Έργων Α.Ε.», Δόντη Νικόλαο.
Ο Γιάννης Ζουρνάς τόνισε ότι η περιοχή θα ευνοηθεί με ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη ενώ ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε το έργο «εξαιρετικής σημασίας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Από τη μεριά του, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι «όταν είμαστε ενωμένοι στην αυτοδιοίκηση όχι μόνο στον τύπο αλλά και στην ουσία αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί».
Αντίθετα, «μέρα λύπης» χαρακτήρισε τη σημερινή ο δήμαρχος Ευκαρπίας, Χαράλαμπος Πανταζόγλου γιατί όπως είπε «επανέρχονται τα σκουπίδια στην περιοχή μας». Ζήτησε εκπροσώπηση του δήμου στην παρακολούθηση του έργου, αναρωτήθηκε αν θα κατασκευαστεί ΚΔΑΥ και αξίωσε ως αντισταθμιστικά οφέλη το πόσο των 500.000 ευρώ το χρόνο για το δήμο του.
Επιφυλάξεις, σχετικά με την περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, εξέφρασε και η βουλευτής ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 12.800.000 ευρώ και ανάδοχος μεταξύ των 12 κοινοπραξιών που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό αναδείχθηκε η «Δυναμική Έργων» Α.Ε. με 44, % έκπτωση.
Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύγχρονο κτίριο διοίκησης, μονάδα επεξεργασίας υγρών, πλυντήριο οχημάτων, αποθήκη καυσίμων, δεξαμενή νερού και σταθμό μεταφόρτωσης. Το σύστημα απόσμηξης και αποκονίωσης διαθέτει 4 πρέσες και έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 1.100 τόνων τη μέρα ενώ σε 24ωρη βάση μπορεί να διαχειριστεί 2.340 τόνους.
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη έχει προβλεφθεί να κατασκευασθούν άλλοι 4 σταθμοί μεταφόρτωσης για τους περιφερειακούς δήμους (Επανομή, Καλλιθέα, Απολλωνία, Άγιο Γεώργιο).
Τα επόμενα έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή είναι η ολοκλήρωση των εργοστασίων Μαυροράχης και Αγίου Αντωνίου καθώς και η κατασκευή του ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου, ανακοίνωσε ο Γιάννης Ζουρνάς.
Το παρών στην ειδική τελετή υπογραφής της σύμβασης έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης και οι : Στέλιος Παπαθεμελής, Σωτήρης Κούβελας,Μπάμπης Μπαρμπουνάκης .