Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Οδηγός για τις σχέσεις Ευρώπης-Ασίας η σχέση Ελλάδας-Κίνας

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υπογραφή των ελληνοκινεζικών συμφωνιών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στη χώρα μας, ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε - Ασίας, σημείωσε πως τα πρώτα επενδυτικά βήματα στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός. Εκτίμησε, δε, ότι η νέα σχέση που εγκαινίασαν Πεκίνο και Αθήνα, μπορεί να γίνει «προπομπός» μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε και Ασιατικών χωρών.



Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ελληνική προσπάθεια στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αναγνωρίζεται διεθνώς και αυτή η διαδικασία δίνει στην Ελλάδα περισσότερη αξιοπιστία. "Έχουμε πείσει ότι βρισκόμαστε ως χώρα σε ένα διαφορετικό δρόμο" είπε και συμπλήρωσε: "Είμαστε η Ελλάδα που ξεφεύγει με κόπο και θυσίες από μια δύσκολη κατάσταση".

Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως στόχος του στη διάρκεια της ευρασιαστικής συνόδου ήταν και η συνέχιση της προβολής των θετικών στοιχείων της Ελλάδας και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, επισήμανε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν "ήταν ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο ευρώ".

"Οι έπαινοι προς τη χώρα μας, δεν σημαίνουν ότι τελειώνει η πορεία μας", τόνισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε πως "οι επιτυχίες που σημειώνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο διπλωματικές αλλά στηρίζονται στη διαμόρφωση στρατηγικών σχέσεων με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις". "Φαίνεται ότι η νέα σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας διαμορφώνει και το πλαίσιο για τη σχέση Ευρώπης-Κίνας και Ευρώπης- Ασίας γενικότερα", είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση την ανάγκη ρύθμισης των αγορών διεθνώς ώστε να γίνουν εργαλείο εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς υπογράμμισε την ανάγκη, μετά και την σκληρή εμπειρία της χώρας μας, να υπάρξει εποπτεία των διεθνών αγορών, με διαφανείς διαδικασίες.

Στο παρασκήνιο της Συνόδου η "νέα εποχή" στις σχέσεις Αθήνας - Πεκίνου

Να σημειωθεί ότι στην ατζέντα της Συνόδου των 27 Ευρωπαίων και των ομολόγων τους από τα σημαντικότερα κράτη της ζώνης Ασίας - Ειρηνικού κυριάρχησε το αίτημα των ασιατικών χωρών να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο ΔΝΤ . Επίσης, το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι να σταματήσει η τεχνητή υποτίμηση των ασιατικών νομισμάτων για να ευνοούνται οι εξαγωγές τους.

Στο περιθώριο των εργασιών οι ηγέτες Ασίας και Ευρώπης έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στις πρόσφατες ελληνοκινεζικές συμφωνίες, καθώς κεντρικό πρόσωπο της Συνόδου ήταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο , ο οποίος ζητά από την Ε.Ε άρση του προστατευτισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε από την Αθήνα πως "το Πεκίνο υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ και θα διευκολύνει τις επενδύσεις στην Ε.Ε".

Με το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα μιλήσει στην Ετήσια Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Σερβίας.

Την ίδια ώρα ο κ.Τζιαμπάο πηγαίνει στη Ρώμη για να συναντήσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που απουσίασε από την ευρωασιατική σύνοδο, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com