Ετοιμάζονται λουκέτα για τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Πρόκειται για κατάσταση που έχει φέρει σε απόγνωση αθλητές και συλλόγους, αλλά και απλούς πολίτες.
Σύμφωνα με καταγγελίες προπονητών του Άρη, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή και της ΧΑΝΘ (Νικολάι, Καλίτσης, Νάτσιος, Χαλκιάς, Γκικάκη αντίστοιχα) τα προβλήματα είναι μεγάλα και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και την προετοιμασία των συλλόγων.
Αναφέρουν:
• προβλήματα καθαριότητας (πρασίνισε το νερό στο Ποσειδώνιο),
• έλλειψη προσωπικού, αφού οι συμβάσεις πλέον δεν ανανεώνονται.
• διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης χρημάτων
• ιώσεις σε αθλητές (ωτίτιδα σε δύο παιδιά του Άρη Θεσσαλονίκη),
• αποχές από ομάδες (έκανε ο Άρης αυτές τις ημέρες, λόγω των παραπάνω προβλημάτων)
• απουσία... διοίκησης στα κολυμβητήρια, αφού π.χ. στο Ποσειδώνιο και στο Εθνικό έχει παραιτηθεί απ' το Μάιο ο πρόεδρος Σταύρος Αφεντουλίδης και δεν έχει ακόμη, τέλη Οκτωβρίου, αντικατασταθεί! "Προβλήματα με τις εγκαταστάσεις υπάρχουν σχεδόν... παντού, αλλά η γενική γραμματεία μας έλεγε να κάνουμε περικοπές" δηλώνει στο www.enet.gr ο πρώην, πλέον, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής. Πλέον το "βαρύ φορτίο" σηκώνει μόνος του ο αντιπρόεδρος Νίκος Μυλώσης, που έχει πολύχρονη εμπειρία και τρέχει για να... "κλείσει κάθε τρύπα" με ελάχιστα "εφόδια".
"Ελπίζουμε στη βοήθεια των κρατούντων, δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή, ο υγρός στίβος κινδυνεύει" λέει χαρακτηριστικά. Ο κίνδυνος με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα να "κλείσουν" οι πισίνες είναι ορατός αφού για παράδειγμα το χρέος προς την εταιρία φυσικού αερίου ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, το 1 εκ. ευρώ! "Ακέφαλο" φέρεται να είναι και το Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο στο οποίο υπάγεται το Κολυμβητήριο της Νεάπολης, ενώ οι ομάδες ξεκινούν την προετοιμασία τους και ο... χειμώνας πλησιάζει.
Στα κολυμβητήρια της πόλης αθλούνται καθημερινά πάνω από 2000 αθλητές και αθλήτριες, όλων των ηλικιών, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στο δημοτικό κολυμβητήριο της Τούμπας, που εγκαινιάστηκε πέρσι, αφού λήγουν οι συμβάσεις των επτά απ' τους εννιά γυμναστές που απασχολούνται εκεί!
Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν τα δημοτικά κολυμβητήρια Πανοράματος ( κλειστό) και Συκεών ( ανοιχτό) τα οποία λειτουργούν δίχως προβλήματα.
Στη Βουλή το πρόβλημα
Για το ζήτημα έκανε ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου προς τον υπουργό πολιτισμού, όπου μεταξύ ρωτά:
" "1. Γιατί, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουν διοριστεί Διοικήσεις στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο και στο Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο ώστε να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης;
2. Υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση των δύο παραπάνω φορέων για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών; Αν ναι, γιατί παρατηρήθηκαν διακοπές στις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα κολυμβητήρια ευθύνης τους;
3. Πότε προβλέπεται να λειτουργήσουν τα κολυμβητήρια Ηλιούπολης και Αμπελοκήπων; Μελετάται η κατασκευή - μετά την Αθήνα, την Πάτρα, τον Βόλο, το Ηράκλειο - ενός Ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητηρίου και στη Θεσσαλονίκη;"