Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψηφοφορία επί του πορίσματος της επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή 5 πρώην υπουργών και υφυπουργών στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο.
Η υπόθεση αφορά στους πρώην υπουργούς Θ. Ρουσόπουλο, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη και τον πρώην υφυπουργό Π. Δούκα.
Η συζήτηση επί του πορίσματος ξεκίνησε το απόγευμα.
Η Ν.Δ. ζήτησε να μην ισχύσει η επιστολική ψήφος, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για δικαστική διαδικασία.
Συμφώνησαν δύο από τα τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ, δια του Σπ. Χαλβατζή, δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό.
Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, με το αιτιολογικό ότι ανάλογη διαδικασία είχε ισχύσει και στην ψηφοφορία για τον Αριστοτέλη Παυλίδη.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για νομικούς ακροβατισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες κυρίως για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δευτερευόντως της απιστίας, με δεδομένο και το γεγονός ότι δεν είχαν διατυπωθεί στο αρχικό κατηγορητήριο, προ της σύστασης της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι αποδίδουν μόνο την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σε βαθμό κακουργήματος, στους Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο ΛΑΟΣ επέμεινε ότι και το συγκεκριμένο αδίκημα έχει παραγραφεί. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι μεταβάλει στάση επειδή, τον Μάιο του 2009 που ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε κλείσει τη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ -ως αντιπολίτευση- είχε αποδεχθεί ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Ο Γ. Καρατζαφέρης, σε ρόλο διαμεσολαβητή, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην απεμπολήσει την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων.
Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., την οποία ακολούθησαν και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόφαση του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, να δεχθεί τις επιστολικές ψήφους των απόντων από τη διαδικασία βουλευτών, θέτοντας ταυτόχρονα και θέμα συνταγματικότητας της όλης διαδικασίας.
Στα χέρια της Δικαιοσύνης περνά πλέον η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Aπόλυτη πλειοψηφία συγκέντρωσε η άσκηση δίωξης σε βάρος των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού.
Η δίωξη αφορά το δεύτερο μόνο σκέλος των κατηγοριών και συγκεκριμένα το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα και το αδίκημα της συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τον κ. Κοντό.
Πλέον το Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να κρίνει αν θα παραπέμψει τους πρώην υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η πρόταση άσκησης δίωξης σε βάρος των κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη, δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία από το σώμα.
Τι υποστήριξαν οι 4 της Ν.Δ
Στο επιχείρημα ότι το υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ».
«Δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου που να αφορά αλλοίωση της περιοχής από πλευράς αρχαιολογίας. Καμία ζημία του Δημοσίου και καμία διάταξη νόμου στην οποία να μπορεί να στηριχτεί οιαδήποτε παραπομπή για κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα - και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη για κανέναν παράγοντα του υπουργείου. Δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες, γιατί το υπουργείο δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών, και καμία πρωτοβουλία ή καθήκον, δεν μπορούσε να αναληφθεί εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού. Στο πόρισμα όμως της πλειοψηφίας, έκριναν πως υπήρξε παράβαση καθήκοντος…» ανέφερε ο κύριος Βουλγαράκης.
Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος. «Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι», σημείωσε ο πρώην υπουργός.
Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας, δήλωσε ο πρώην βουλευτής. «Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.
«Οι κατηγορίες, πέραν από αστήρικτες και ανυπόστατες, ξεπερνούν και την υπερβολή, με αποκορύφωμα την ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε απάτη. Πώς μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό όμως, όταν δεν προέκυψε ροή μαύρου χρήματος και ο φυσικός αυτουργός της; Όταν δεν τεκμηριώνεται ούτε και ροή πολιτικού χρήματος;», είπε, μεταξύ άλλων.
Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Η συνταγματική επιταγή, τόνισε ο πρώην υπουργός δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.