Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου βλέπει ο πρωθυπουργός

«Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας δίνει τη δυνατότητα προώθησης αλλαγών συγκεκριμένων όρων του μνημονίου για πιο δίκαιες λύσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα και υπογράμμισε ότι έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης.


Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του επανέλαβε τη βεβαιότητα του ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, ευελπιστώντας ότι το 2012 η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και πως "το 2013 θα τελειώσουμε με το μνημόνιο και θα πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας".

Αναφερόμενος στο μνημόνιο τόνισε ότι αυτό "επισημοποιεί τη χρεοκοπία μιας πολιτικής που ανέδειξε στο έπακρο η προηγούμενη κυβέρνηση", ωστόσο όπως επισήμανε η ανακτηθείσα αξιοπιστία δίνει τη δυνατότητα για "πιθανή επαναδιαπραγμάτευσή του".

"Σήμερα πια όπου βλέπουμε ανάγκη και μπορούμε να προωθήσουμε εναλλακτικές λύσεις αλλάζουμε επιμέρους όρους του μνημονίου, για να επιλέξουμε πιο δίκαιες λύσεις. Το κάνουμε ήδη. Αυτό συνέβη ήδη με την εθνική κοινωνική συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις πάνω από το προβλεπόμενο" είπε και έφερε ως παράδειγμα τη "διασφάλιση" του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη διαβεβαίωσε ότι δεν θα εφαρμοσθεί η πρόβλεψη του μνημονίου για γενικευμένη μετάταξη προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι "έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της επιμύκυνσης της αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης".

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι χωρίς τον μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει, ενώ ερωτηθείς για το εάν η μεταρρύθμιση της συνθήκης της Λισαβόνας είναι "ένα κοστούμι ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας" για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο ως "ιστορία συνωμοσίας" και τόνισε ότι δεν φοβάται κάτι τέτοιο καθώς αυτό το σενάριο είναι "εκτός πραγματικότητας".

Ακόμη ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αδυναμία της κυβέρνησης και της χώρας να μειώσει το έλλειμμα, διευκρινίζοντας ότι η συνέχιση της προσπάθειας θα βασιστεί κατά κύριο λόγο σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, "στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία, στους χιλιάδες φορείς αμφιβόλου προσφοράς στους πολίτες". "Δεν συζητάμε για απολύσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να ξεριζώσουμε παθογένειες πολλών ετών πελατειακής διαχείρισης" είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι αυτό έληξε την προηγούμενη Κυριακή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι οι πολίτες επιθυμούν πολιτική σταθερότητα.

"Κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει αλλά η χώρα ωφελήθηκε γιατί οι πολίτες έδειξαν ότι επιθυμούν πολιτική συνέπεια και σταθερότητα... το ασφαλές και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι απορρίφθηκε το προσκλητήριο καταδίκης της μεγάλης προσπάθειας μιας κυβέρνησης που της έλαχε να αλλάξει την Ελλάδα".


 
website counter
friend finderplentyoffish.com