Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ακόμη και σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, παραθέτει με δημοσίευμά της η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.
"Θα κάνατε λάθος εάν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους", σημειώνει ο Τζον Στόπφορντ επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερής απόδοσης, της λονδρέζικης εταιρίας Investec Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 65 δισ. ευρώ. "Η Ελλάδα έχει δομικό πρόβλημα, και κινδυνεύει αν έχουμε μια ακόμη ύφεση ή οικονομική κρίση".
Η επιτοκιακή ψαλίδα των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρίσκεται σε απόσταση μόλις 90 μονάδων βάσης από το επίπεδο ρεκόρ του προηγουμένου Μαΐου οπότε η Ελλάδα προσέφυγε σε τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στη διάσωση της Ιρλανδίας η Ελλάδα έλαβε προκαταρκτική έγκριση για επιπρόσθετο χρόνο αποπληρωμής του δανείου διάρκειας τεσσάρων ετών και έξη μηνών. Η πρώτη δόση αποπληρωμής του δανείου ξεκινά για τη χώρα το 2013.
Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων η Standard & Poor's ανακοίνωσε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το επίπεδο του 9,4% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται.
Η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί πιθανότατα κατά 2,7% το 2011 και 0,1% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg. "Στο τέλος του παιχνιδιού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα βρεθούν με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους", είπε ο Στόπφορντ. Το κόστος δανεισμού στις περιφερειακές και υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης αναρριχήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, αφού η Ιρλανδία ακολούθησε την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης.
"Οποιαδήποτε επιμήκυνση του της περιόδου αποπληρωμής θα ήταν ασφαλώς θετική για την Ελλάδα, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αναδιάρθρωσης καθώς οι κίνδυνοι υστέρησης του προϋπολογισμού είναι υπαρκτοί", δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας Deutsche Bank AG στο Λονδίνο, Μοχίτ Κουμάρ. "Η πολιτική στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα εξαρτάται από από τη δυνατότητά της να πετύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλά μπορεί να συμβούν την επόμενη τριετία".
"Εάν οι κάτοχοι ομολόγων υποστούν "κούρεμα" (σ.σ. μείωση κεφαλαίου) στις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, το καλύτερο θα ήταν να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γνωστές οι σχετικές λεπτομέρειες", δήλωσε ο Σπένσερ Τζόουνς στέλεχος της εταιρίας Newstate Partners LLP, η οποία ειδικεύεται επί θεμάτων κρατικού χρέους και οι πελάτες της συμπεριλαμβάνουν τη Ρωσία, το Κονγκό και την Αντίγκουα. Όσα περισσότερα κεφάλαια αντλεί από το μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα, τόσο βαθύτερες γίνονται οι πιθανές ζημίες εάν χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους, είπε. "Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα ίσως αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους, αλλά αυτήν την εκτίμηση ξεκάθαρα δεν την τρέφουν πολλοί στην αγορά", είπε. "Με τη στήριξη που παίρνουν (σ.σ. η Ελλάδα) από την αποκαλούμενη τρόικα, (η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ) καθίστανται προνομιούχοι πιστωτές (σ.σ. έναντι των ιδιωτών)".