Την απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους έλαβαν οι φαρμακοποιοί, κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης του κλάδου. Εκτιμήθηκε πως υπάρχουν σημεία σύγκλισης για τα περισσότερα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου .
Η γενική συνέλευση εξουσιοδοτεί, ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να προχωρήσει σε απεργία, αν στα τελικά σημεία του νομοσχεδίου δεν υπάρχει συμφωνία.
"Η όποια τελική ρύθμιση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Κοινοτική Οδηγία 123/2006 που ρητά εξαιρεί τις υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία από την 'απελευθέρωση' υπηρεσιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, περί αναγκαιότητας ύπαρξης πληθυσμιακών κριτηρίων και ανεξαρτησίας του φαρμακείου", αναφέρει η απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Οι φαρμακοποιοί διαφωνούν με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς λένε ότι θα δημιουργηθεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός φαρμακείων. Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στη φαρμακευτική δαπάνη και επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για τη θέση τους.
Αντιθέτως, εμφανίζονται θετικά διακείμενοι στις προτάσεις για τη θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα Ταμεία και τη συστέγαση νέων φαρμακοποιών με τους παλαιούς.
Όσον αφορά στα Σάββατα, προτείνουν να παραμένουν ανοιχτά το 20% με 25% των φαρμακείων.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, γνωστοποίησε ότι έστειλε στις Βρυξέλλες επιστολές με τις προτάσεις της κυβέρνησης και όσα συμφωνήθηκαν με τους φαρμακοποιούς.