Για άλλη μια φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσπάθησε να δικαιολογήσει την πρόσφατη επικοινωνιακή γκάφα από την ΕΛΑΣ σχετικά με την περίπτωση της 27χρονης Γερμανίδας που η ελληνική αστυνομία βιάστηκε λανθασμένα να τη χαρακτηρίσει ως εμπλεκόμενη με τη γερμανική RAF, λέγοντας πως «λάθη μπορούν να κάνουν όλες οι πλευρές». Επίσης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», χαρακτήρισε ως ανεύθυνους όσους διαφωνούν με τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας». Αναφερόμενος στην οικονομική αστυνομία είπε αυτή «θα χτυπήσει το οικονομικό έγκλημα που επηρεάζει την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον».
Σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε με την 27χρονη Γερμανίδα, είπε πως έπειτα από αυτό το περιστατικό ζήτησε από τις υπηρεσίες να απαγορευθεί η μετάδοση πληροφοριών πριν το τέλος των επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη επιβεβαίωση των στοιχείων.
"Αυτή πρέπει να γίνεται μόνο με επίσημο τρόπο" είπε ο κ. Παπουτσής επισημαίνοντας την ανάγκη του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών".
Αναφερόμενος στις έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, είπε ότι η εξέταση των ευρημάτων συνεχίζεται και πως "τίποτα δεν έχει τελειώσει".
Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για το νεαρό της ηλικίας πολλών που ασπάζονται "τις μεθόδους της βίας" εκτιμώντας ότι αυτοί δεν εκφράζουν το σύνολο της νεολαίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια που οδηγούν κάποιους σε τέτοιες συμπεριφορές.
Για την οικονομική αστυνομία υπογράμμισε ότι αυτή "θα είναι οργανωμένη με βάση τα διεθνή πρότυπα και σε πλήρη συνεργασία αλλά και παράλληλη λειτουργία με το ΣΔΟΕ".
Σχολιάζοντας τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για σφράγισμα των συνόρων και πως σε συνδυασμό με άλλα μέσα όπως θερμικές κάμερες, οχήματα, καθώς και ειδικές συσκευές ανίχνευσης θα επιτευχθεί η σταθεροποίηση της κατάστασης "προκειμένου να μπορούμε να εργαστούμε σε συνεργασία πάντα με άλλες χώρες της Ε.Ε. για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμων λύσεων.
Αναφέρθηκε ακόμη και στον νέο νόμο για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μιας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών.
"Με τον ίδιο νόμο αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο για την οργάνωση εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών και την υποχρεωτική απέλαση εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας" είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.