Οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens , η οικονομική κρίση και η στάση της Ε.Ε, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2011, η προαναγγελία από τον υπουργό Οικονομικών για εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και το δημόσιο, αλλά και η πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
"Ε": "Νέες εκπτώσεις από αποδείξεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αναγνωρίζονται και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου (αλλά όχι οι λοιποί κοινής ωφέλειας), συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης, εφημερίδων και περιοδικών, ασφάλιστρα οχημάτων, διόδια και κούριερ. Όπως επίσης και το μερίδιο κάθε φορολογούμενου από τα κοινόχρηστα, που πρέπει να ζητηθεί από το διαχειριστή της πολυκατοικίας. Συνολικά πρέπει να προσκομίσει το 10% του ατομικού εισοδήματος".
Η ΑΥΓΗ: "71.125 άνεργοι μόνο τον Δεκέμβριο".
Η εφημερίδα επικαλείται τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Δεκέμβριο του 210 σύμφωνα με τα οποία οι εγγεγραμένοι άνεργοι έφτασαν τις 653.552, οι επιδοτούμενοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 51.236, προερχόμενοι κυρίως από τον τουριστικό κλάδο. Οι απολύσεις τον ίδιο μήνα ξεπέρασαν τις 60.000.".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "160.000 ασφαλισμένοι στην ουρά για σύνταξη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Αν σήμερα έβγαιναν αυτές οι 160.000 συντάξεις, το ΙΚΑ θα έπρεπε να βρει φέτος άλλα 2 δισ. ευρώ για να μπορεί να τις πληρώνει. Επειδή όμως ούτε τα λεφτά αυτά υπάρχουν, αλλά ούτε και υπάλληλοι για να βγάλουν γρήγορα τις αποφάσεις, ανακαλύφθηκε ως "λύση" το μέτρο υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης και δια μέσου αυτής το "κούρεμα" ως και 250 ευρώ από το ποσό κάθε νέας σύνταξης".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στη φυλακή έπρεπε να βρίσκεται ο Σημίτης".
Για "θράσος" κατηγορεί η εφημερίδα τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα "ζητάει και τα ρέστα για την υπόθεση της SIEMENS, όταν ακόμα και τα εξαπτέρυγά του επί πρωθυπουργίας του τον έχουν ξεγυμνώσει ενώπιον της κοινωνίας και το πανελλήνιο βόα για το ρόλο του ως αντιπροσώπου και τοποτηρητή των συμφερόντων του γερμανικού βιομηχανικού καρτέλ και των πολιτικών κατεστημένων του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Βαθύ λαρύγγι και δίπλα στον Χριστόδουλο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Τα περιβόητα intelligence reports ανέφεραν συχνά τις εξελίξεις για την πορεία της υγείας του. Η έκβαση των πραγμάτων απέδειξε ότι σε γενικές γραμμές έκαναν επιτυχείς προβλέψεις, αφού διέθεταν πηγές κοντά (ή ορθότερα μέσα) στο ιατρικό του επιτελείο".
ΕΘΝΟΣ: "Εφάπαξ μετά το... 2013 στο Δημόσιο". Στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς είναι σε εκκρεμότητα 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ.
"Το Ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει απο ρευστο και... αναζητά 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος" τονίζει η εφημερίδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα λεφτά και την ψυχή μας θέλει το θηρίο 666".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καταπέλτης για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ελλήνων είναι ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης, σε συνέντευξή του στην "Ε.Ω" όπου δηλώνει ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει ένα εισπρακτικό μέτρο χωρίς να υπολογίζει βασικά θέματα προστασίας του Πολίτη!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το μισό ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το άλλο μισό για μίζες από τη Ζίμενς".
Θρυαλλίδα ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προβλέπει η εφημερίδα με αφορμή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαστούκι Βρυξελλών στον Παπανδρέου".
"Μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τις προσωπικές ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και την είσοδο της τρόικας στη χώρα προκύπτει μετά την έκθεση πεπραγμένων του πρώτου χρόνου της θητείας του προέδρου της Ε.Ε. το 2010, που κοινοποίησε ο κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος για επί έξι μήνες άφησε τη χώρα να καταρρέει, προκειμένου να λάβει πιο εύκολα τα σκληρά μέτρα που ακολούθησαν" τονίζει στο άρθρο της η εφημερίδα.
ΕΣΤΙΑ: "Διακομματική συγκάλυψις"
Σύμφωνα με την εφημερίδα " Η υπόθεση Siemens είναι κατά βάσιν απλή. Σύμφωνα με καταθέσεις και ομολογίες στελεχών της εταιρείας, η Siemens χρηματοδοτούσε επί χρόνια ελληνικά πολιτικά κόμματα και μέλη τους. Επ΄αυτού υπάρχουν και ομολογίες στελεχών ελληνικού κόμματος, τόσο για κομματική όσο και για προσωπική ενίσχυση προεκλογικού αγώνος".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κρύβουν ανεργία και μαύρη εργασία".
Και η "βραδυνή" κάνει αναφορά στα στοιχεία για την ανεργία το Δεκέμβριο του 2010 που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ. "Ωστόσο, ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει τους εγγεγραμμένους ανέργους ότι φτάνουν του 653.552 αφαιρώντας αυτούς που δεν αναζητούν εργασία μέσω των υπηρεσιών του Οργανισμού" αναφέρει το δημοσίευμα.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η Siemens προκαλεί αναταράξεις".
Η εφημερίδα σχολιάζοντας τις προτάσεις για παραπομπές στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ για την υπόθεση της Siemens εκτιμά ότι θα επιφέρουν ευρύτερες αναταράξεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι θα επικαλεστεί διακίνηση "μαύρου χρήματος" προκειμένου να υπερβεί τον σκόπελο της παραγραφής, παρότι η συγκεκριμένη κατηγορία απορρίφθηκε από τους δικούς του βουλευτές στην ψηφοφορία για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Από την πλευρά της η ΝΔ προχώρησε χθες σε στροφή, δηλώνοντας ανοιχτή στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών και για στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η ΝΙΚΗ: "Οι παγίδες της εφορίας για τους καταθέτες στο εξωτερικό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Στη φορολογική δήλωση θα υπάρξει καταγραφή και όσων έφεραν πίσω τα χρήματά τους. Τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια του 2010 καταγράφονται στους κωδικούς 783-784. Τα ποσά αυτά μπορεί να διατεθούν μόνο για την κάλυψη του "πόθεν έσχες".
Ο ΛΟΓΟΣ: "...Έγινε της Siemens".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκό δικαίωμα η δωρεάν υγεία".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής αντί να αξιοποιούνται για την καθολική παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους, μετατρέπονται σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, απρόσιτα σε όλο και περισσότερους ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα. Κάνει δε λόγο για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις κρατικές υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μετατρέπονται σε κεδροσκοπικές επιχειρήσεις.
Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Θα πάει κανένας φυλακή;".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Όπως έχει ξεκαθαρίσει στους αρμοδίους ο πρωθυπουργός, τον ενδιαφέρουν δύο θέματα: πρώτον, να σταματήσει η ατιμωρησία και, δευτερον, η απαγγελία κατηγοριών να είναι απολύτως τεκμηριωμένη. Κανείς δεν υποτιμά την ανάγκη να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίτημα για τιμωρία εκείνων που έπιναν και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων, αλλά και την ανάγκη να διασωθεί ο πολιτικός κόσμος ό,τι μπορεί να περισωθεί από την υπονομευμένη αξιοπιστία του".
ΤΑ ΝΕΑ: "Σχέδιο σωτηρίας σε τέσσερα βήματα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "Επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι τράπεζες και επενδυτές από το ελληνικό δημόσιο με χαμηλότοκο δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης προβλέπουν τα τελευταία σενάρια για τη λύση του ελληνικού προβλήματος και άλλων υπερχρεωμένων χωρών. Το σχέδιο επεξεργάζονται Βρυξέλλες, Βερολίνο, Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να μειωθεί το ύψος του δημόσιου χρέους και να γίνει αυτό που λένε "διαχειρίσιμο".
Press: "Αντιγραφή από εφημερίδα το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ".
"Στο "πλήρες κείμενο" Παπαδημούλη τα επίμαχα σημεία για τον ΟΤΕ και το C4I είχαν δημοσιευτεί αυτολεξεί στις 19 Ιουνίου 2010 στην "Ελευθεροτυπία". - Πόσο "σοβαρά" είναι τα πορίσματα; - Τι απέδωσαν οι έρευνες; - Τι συνέβει με το συγκεκριμένο θέμα; - Πρόκειται για διαρροή ή... - Στην "αντιγραφή" δεν έγινε ποτέ καν διόρθωση των λαθών"επισημαίνει η εφημερίδα .
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση στην κρίση χρέους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Τρίτη, ενώ πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Και οι δύο κινήσεις πραγματοποιούνται εν όψει της συνόδου κορυφής του Φεβρουαρίου".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο ευνοϊκής ρύθμισης, παρά τις διαψεύσεις. Βελούδινη λύση για το χρέος".
Η εφημερίδα εκτιμά ότι τα κράτη με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ) θα χορηγήσουν εγγυήσεις στο Μηχανισμό Στήριξης με βάση αυτές, ενώ το ταμείο EFSF θα δανειστεί από ιδιώτες. "Με τα κεφάλαια αυτά, το EFSF θα καλύψει τις άμεσες δανειακές ανάγκες των κρατών που θα απομείνουν, θα αγοραστούν κρατικά ομόλογα της Ευρω-περιφέρειας - είτε από τo EFSF είτε από τα ίδια τα κράτη".
Η ΑΞΙΑ: "Εθελοντική Αναδιάρθρωση "Haircut" χωρίς να ενεργοποιούνται CDS και να πλήττονται Τράπεζες - Ταμεία".
Για σχέδιο του ΔΝΤ το οποίο πέραν της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίζει και την επιμήκυνση σχεδόν του συνόλου του χρέους (330 δισ. ευρώ σήμερα), με την καθοριστική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)" κάνει λόγο η "Αξία".
ΚΕΡΔΟΣ: "Ηλεκτρονικός κλοιός στον ΦΠΑ. Εξορμούν οι ελεγκτές εξοπλισμένοι σε online σύνδεση με τις εφορίες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Τις έδρες των επιχειρήσεων, που καταγράφονται ως δραστηριότητες "υψηλού κινδύνου" εμφάνισης φοροδιαφυγής, θα αρχίσουν να επισκέπτονται από τη Δευτέρα οι "ηλεκτρονικοί ελεγκτές" του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μέσω φορητού υπολογιστή θα διαπιστώνουν αν αποδίδονται ή όχι ο ΦΠΑ και οι λοιποί παρακρατούμενοι φόροι, καταλογίζοντας αυθημερόν τα πρόστιμα".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το elenxis πιάνει δουλειά κατά της φοροδιαφυγής".
Η εφημερίδα τονίζει ότι " Οι ελεγκτές θα έχουν την πλήρη εικόνα της ελεγχόμενης επιχείρησης, στους φορητούς υπολογιστές τους, όπως τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα συμμετεχόντων σ' αυτή φυσικών ή νομικών προσώπων, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή".
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: " 15 Προτάσεις δια χειρός Σαρκοζί".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "Κεντρική πρόταση είναι η δημιουργία ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, αλλά και μέτρα για την εποπτεία του ιδιωτικού χρέους και του τραπεζικού τομέα. Προτείνεται επίσης η έκδοση ευρωομολόγων για τον δανεισμό "ενάρετων " μέχρι του ποσοστού χρέους που επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ). Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης ζητά να σταματήσει να θεωρείται "ταμπού" το πρόβλημα διαφορών ανταγωνιστικότητας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και ενθαρρυνθούν οι πολιτικές σύγκλισης".