Το βάρος του ελληνικού χρέους είναι τόσο μεγάλο που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να το εξυπηρετήσει χωρίς αναδιάρθρωση και όσο συντομότερα συμβεί αυτό, τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά για τους επενδυτές, επισημαίνουν οι ερευνητές της διάσημης δεξαμενής σκέψης Bruegel.
"Εκτιμούμε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί άμεσα παρά αργότερα" δήλωσε ο Zsolt Darvas από το Bruegel, το οποίο ετοιμάζει έρευνα μαζί με τα μέλη του Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir. Οι έρευνες του Bruegel επηρεάζουν συχνά τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Ο Darvas δήλωσε πως με την υπόθεση ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, το "κούρεμα" της αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και η ΕΚΤ πρέπει να είναι 40% φέτος. Εάν οι σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής περιμένουν ως το 2013, τότε το "κούρεμα" θα πρέπει να αυξηθεί σε 60% επειδή στο μεταξύ θα έχει αυξηθεί και το χρέος, δήλωσε ο Darvas.
Η αναδιάρθρωση θα χρειαστεί επειδή μόνο για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους στα τρέχοντα επίπεδα θα απαιτηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 8,6% του ΑΕΠ, αντί για το πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2011.Εάν, μάλιστα, επιδιωχθεί η μείωση του χρέους, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι ακόμη υψηλότερο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. "Αυτό είναι πάρα πολύ" δήλωσε ο Darvas.
Η τελική εκδοχή της έκθεσης θα δημοσιευτεί την προσεχή εβδομάδα πριν από τη συνάντηση της 4 Φεβρουαρίου των ηγετών της Ε.Ε. δήλωσε ο Darvas. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα αρνείται επίμονα ότι θέτει ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται πως οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται καθώς οι συνέπειές της είναι πολύ επικίνδυνες από πλευράς παρενεργειών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε το Νοέμβριο πως το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί σε 150,2% του ΑΕΠ φέτος από 140,2% το 2010 και ακολούθως σε 156% το 2012