Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η αγορά εκπέμπει SOS για το πτωχευτικό δίκαιο

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ εκπέμπουν στην κυβέρνηση επιχειρήσεις, τράπεζες και σύμβουλοι επιχειρήσεων, ζητώντας άμεσες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί το ορατό ενδεχόμενο κατάρρευσης του παραγωγικού ιστού της χώρας.



Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τείνουν να αναδειχθούν η μεγαλύτερη απειλή για την πορεία της οικονομίας καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται με ανησυχητικά υψηλό ρυθμό παρά τις μαζικές αναχρηματοδοτήσεις -επιχειρηματικών δανείων- στις οποίες προχώρησαν πέρσι οι τράπεζες. Εντός του 2010 περίπου 250.000 δάνεια επιχειρήσεων ρυθμίστηκαν, με βασικό χαρακτηριστικό την παράταση στη λήξη τους και βέβαια την αναπροσαρμογή των επιτοκίων σε υψηλότερα -τις περισσότερες φορές- επίπεδα.

Οι αναχρηματοδοτήσεις συνεχίζονται και φέτος, καθώς σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η δημιουργία δανείων σε καθυστέρηση δεν λέει να κοπάσει. Μεσαία τράπεζα είδε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται κατά 70 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ σε τράπεζες που είχαν εστιάσει την ανάπτυξή τους στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα εν δυνάμει επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 100% τον πρώτο μήνα του έτους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ταχείες διαδικασίες αναχρηματοδοτήσεων αυτόν τον μήνα.

Οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων όμως δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα. «Υπάρχουν αρκετές μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που, παρ' ότι αναχρηματοδότησαν τα δάνειά τους την τελευταία διετία (2009-2010), παρουσιάζουν εκ νέου πρόβλημα» σημειώνει στέλεχος χορηγήσεων μεγάλης τράπεζας. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, που, σημειωτέον, δεν είναι λίγες, απαιτείται, κατά τον ίδιο, η προώθηση σχεδίων εξυγίανσης με συνεννόηση των διοικήσεών τους με τους εργαζόμενους και τους πιστωτές.

Κοινό αίτημα

Τράπεζες, επιχειρήσεις, σύμβουλοι και νομικά γραφεία συμφωνούν ότι, για να αντιμετωπιστεί το εντεινόμενο πρόβλημα και να αποφευχθεί η αποδόμηση του οικονομικού ιστού της χώρας, πρέπει να απλοποιηθούν και να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές οι διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου. «Πρέπει οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να παρουσιάζουν σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης εντός μερικών μηνών και να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις συμφωνίας όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερων πιστωτών ώστε να υπάρχουν προϋποθέσεις πραγματικής ανάκαμψης» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος ζητάει να αλλάξει άμεσα το άρθρο 99 (προστασία πιστωτών) του ισχύοντος νόμου.

Σύμφωνα με μεγάλες τράπεζες, η βασική «αδυναμία» του άρθρου 99 έγκειται στο ότι δεν δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών παρά μόνο το 51%, που υπερψηφίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Έτσι δημιουργούνται, κατά τις ίδιες, περιθώρια για πολλαπλά και μακροχρόνια «παζάρια», μια και πιστωτές με μικρή έκθεση στην προβληματική επιχείρηση επιδιώκουν να εξοφληθούν και να αποδεσμευθούν. Λύση στο πρόβλημα αποτελεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες, η επαναφορά διατάξεων του άρθρου 44. Το τελευταίο απαιτούσε για την αναδιάρθρωση την έγκριση, αρχικά, από το 51% των μετόχων της επιχείρησης και εν συνεχεία από το 60% των πιστωτών της. Διέθετε, δε, την επιπρόσθετη δικλίδα ότι δεν αρκούσε να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών αλλά και το 40% εκ των πιστωτών που κατείχαν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κ.ά.). Επιπροσθέτως, και αυτό αποτελεί το κομβικό σημείο, συμπαρέσυρε στη ρύθμιση το σύνολο των πιστωτών. Ακόμη, δηλαδή, και αν δεν υπερψήφιζε κάποια τράπεζα ή προμηθευτής το σχέδιο, ήταν υποχρεωμένος να υπαχθεί στις διατάξεις του.

Οι μεγάλες τράπεζες θεωρούν ότι το άρθρο 44 όσον αφορά τις παραπάνω διατάξεις εξασφάλιζε ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο για την εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com