Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα μπορεί και χωρίς 'κούρεμα', εκτιμά τραπεζικός αναλυτής

Σε άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg κ. Χόλγκερ Σμίντινγκ, εκτιμά ότι με την ηράκλεια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της ύφεσης, την επιστροφή της οικονομίας της σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας συγχρόνως το λόγο του χρέους/ΑΕΠ από το 2012.



Απαντώντας στον αυξανόμενο αριθμό των αναλυτών που μιλούν για την ανάγκη "κουρέματος" ως λύση στο πρόβλημα χρέους, ο Σμίντινγκ τονίζει ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται εύκολο να γίνει ένα μεγάλο "κούρεμα" των ομολόγων, καθώς η στρατηγική που ακολουθήθηκε έως τώρα - με σκοπό την "αγορά" χρόνου - δεν σταμάτησε την κρίση χρέους και οι κίνδυνοι μετάδοσης της από μία αναγκαστική αναδιάρθρωση έχουν μειωθεί, με τις αγορές να έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι τα κρατικά χρέη μπορεί να μην αποπληρωθούν πλήρως.

Ωστόσο, συνεχίζει, η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα έχει ευρύτερες συνέπειες, καθώς θα μειωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για όλα τα κρατικά ομόλογα σε ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων για τις τράπεζες στην περιφέρεια αλλά και το κέντρο της Ευρωζώνης.

Επομένως, σημειώνει ο Σμίντινγκ, η λογική της αναδιάρθρωσης πρέπει να θεωρείται η τελευταία λύση. Καταλήγοντας, ο οικονομολόγος αναφέρει ότι το αν χρειασθεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, θα πρέπει να απαντηθεί το 2012 ή το 2013, όταν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας γίνουν πολύ καθαρές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com