Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Όλι Ρεν: Ναι σε επιμήκυνση χρέους και μείωση επιτοκίου

Ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δήλωσε πως ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.



Στο ερώτημα τι στάση τηρεί η ΕΕ όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους που ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurria για πρώτη φορά τόνισε πως θα χρειασθεί η Ελλάδα, o ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν απήντησε πως η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στο πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος φέτος ακόμη και κάτω από 8% του ΑΕΠ, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της αντίστασης των οργανωμένων συμφερόντων και των κατεστημένων προνομίων, καθώς και στην εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις. μέχρι το 2015 που θα επιτρέψει την μείωση του δημοσίου χρέους και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ο Φιλανδός Επίτροπος συνέδεσε άμεσα την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.

Με όλες αυτές τις πολιτικές συνδέονται και τα ευρωπαϊκά μέτρα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή την αναθεώρηση της πολιτικής των επιτοκίων. Τα μέτρα αυτά, όπως τόνισε, μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν τους προβληματισμούς για την βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ πρέπει να αποφασιστούν στις Συνόδους του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου. Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου επισήμανε πως: "Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com