Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πτώχευση εταιρειών με φόντο την διάσωση στο σ/ν του ΥΠΑΑ

Αποτελεσματικότερη διαδικασία πτώχευσης, η οποία θα προστατεύει την επιχείρηση και θα της δίνει περισσότερες προοπτικές να ορθοποδήσει υπόσχεται το σχέδιο νόμου για το προ-πτωχευτικό δίκαιο που παρουσίασε στο υπουργικό ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδης.


Πλέον τονίζεται ότι η απόπειρα διάσωσης της επιχείρησης δεν γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς η είσοδος της εταιρείας σε διαδικασία εκκαθάρισης την απαξιώνει στους προμηθευτές.

Εισάγεται η δυνατότητα δέσμευσης των πιστωτών που δεν συναινούν στις διαπραγματεύσεις ενώ τονίζεται πως δίνεται και η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ως προς την κατάρτιση της συμφωνίας.

Το υπουργείο υιοθετεί το γαλλικό πρότυπο, δηλαδή την δυνατότητα επίτευξη συμφωνίας οφειλέτη και δανειστών, με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, χωρίς επίσημη διαδικασία. Στην περίπτωση πάντως που επιλέγεται η διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης υπάρχουν δύο επιλογές, είτε να συνάπτουν τη συμφωνία απευθείας οι πιστωτές, είτε να συγκαλείται συνέλευση των πιστωτών.

Στα μέτρα που θα μπορεί να περιλαμβάνει η συμφωνία περιλαμβάνεται από απλή παράταση του χρόνου αποπληρωμής υποχρεώσεων μέχρι και κεφαλαιοποίηση των χρεών ή και μεταβίβαση της επιχείρησης. Παράλληλα, τονίζεται πως η διάσωση της επιχείρησης μπορεί να συνεπάγεται την απώλεια του ελέγχου της από τον επιχειρηματία, για παράδειγμα όταν η διάσωση θα γίνεται με μεταβίβαση της επιχείρησης ή (ενδεχομένως) με κεφαλαιοποίηση χρεών.

Ο υπουργός τόνισε πως «με τη ρύθμιση αυτή δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενισχύεται η δυνατότητα εξυγίανσης επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες, διασφαλίζεται η προστασία των πιστωτών και διασώζονται θέσεις εργασίας» .
 
website counter
friend finderplentyoffish.com