Η μεγαλύτερη διεθνής στρατιωτική επέμβαση στον αραβικό κόσμο από το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο Ιράκ, ξεκίνησε χθες με τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη οι οποίες εφάρμοσαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού και την ανάληψη στρατιωτική δράσης προκειμένου να προστατευθούν οι Λίβυοι πολίτες από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Το «πράσινο φως» για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δυνάμεων με την ονομασία «Αυγή της Οδύσσειας» δόθηκε αμέσως μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Τα Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν τα πρώτα που χτύπησαν στόχους του Καντάφι και στη συνέχεια ακολούθησαν τα βρετανικά. Οι ΗΠΑ με πυραύλους Κρουζ χτύπησαν την αεράμυνα της Λιβύης, ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι σε μήνυμά του αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και προειδοποίησε ότι θα οπλίσει τους πολίτες που πρόσκεινται σε αυτόν με κάθε είδους όπλο που διαθέτει το οπλοστάσιο της χώρας.
Το "πράσινο φως" για τις επιθέσεις άναψε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναφέροντας ότι αεροσκάφη των διεθνών δυνάμεων βρίσκονται ήδη πάνω από τον λυβικό εναέριο χώρο, αποτρέποντας τις αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.
Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. "Πρέπει να δράσουμε σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη", επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
Την πρόταση για επέμβαση στη Λιβύη στηρίζουν η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και τα αραβικά έθνη. Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες και συμφωνούν ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επισήμανε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου στο Παρίσι για τη λιβυκή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.