Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Παπακωνσταντίνου καλεί Eurogroup για τη Moody's

Να συζητηθούν στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin οι πρακτικές των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ζητάει ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν, Μισέλ Μπαρνιέ και Ζαν-Κλοντ Τρισέ.



Σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά τρεις μονάδες, όπου σημειώνει πως "τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στην ανακοίνωση δεν αιτιολογούνται από τις εξελίξεις και πληροφορίες που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο και δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από τότε. Αντί αυτού, η ανακοίνωση σπεύδει να προεξοφλήσει την αδυναμία υλοποίησης συγκεκριμένων αποφάσεων και πολιτικών -την ώρα που έχει ήδη υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων- συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ε.Ε. που δεν έχουν ακόμα ληφθεί και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι κρίσιμες συζητήσεις συνεχίζονται πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσθέτει πως η πρόσφατη υποβάθμιση "είναι περισσότερο αποκαλυπτική ως προς την στρέβλωση των κινήτρων και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αυξανόμενη έκθεση σε κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην «ανακάλυψη» κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση Σε κάθε περίπτωση, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των οίκων αξιολόγησης".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com