Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τι κρύβει το κρυφτούλι με την τρόικα

Αγνωστο παρέμενε μέχρι χθες πότε τελικά θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της τρόικας θα έρθουν στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με την Αθήνα, θα είναι εδώ την προσεχή εβδομάδα.





Πρόκειται για έλλειψη επικοινωνίας ή κακή συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών; Σε επανειλημμένες ερωτήσεις προς Αθήνα και Βρυξέλλες, η απάντηση παρέμενε σταθερή και από τις δύο πλευρές. Η νέα εξέλιξη δημιουργεί εύλογες απορίες για τις σχέσεις μεταξύ Αθηνών και τρόικας, που φάνηκαν να έχουν διαταραχτεί κατά την τελευταία επίσκεψη των επικεφαλής τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η περιβόητη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, με τις εντολές για πώληση δημόσιας περιουσίας και με ό,τι άλλο αυτό συνοδεύθηκε, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Ενάμιση μήνα μετά, διαπιστώνεται χάσμα επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δανειστών και δανειζομένων. Αυτό που απομένει να δούμε είναι ποιος τελικώς θα υπερισχύσει. Αν θα γίνει το «χατίρι» της Αθήνας ή των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τη Δευτέρα αναμένουν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που έχει αναλάβει τη συλλογή των στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα φθάνουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να κλείσουν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, καθώς και να διερευνήσουν τα συμπληρωματικά μέτρα των περίπου 2,2 δισ. ευρώ ή ακόμα και πάνω από 3 δισ. ευρώ βάσει άλλων εκτιμήσεων -μετά τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με το έλλειμμα που φθάνει στο 10,1% (φέρνοντας επιβάρυνση 0,6% του ΑΕΠ ή τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ) και τη νέα θέση της κυβέρνησης για μη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (απώλεια 400 εκατ. ευρώ). Η συνολική επιβάρυνση φθάνει στα 1,8 δισ. ευρώ, πέραν του ΑΕΠ 9,5% που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών ή του 9,6% της τρόικας, εξέλιξη που οδηγεί σε μεγαλύτερης αξίας μέτρα προσαρμογής.

Πάντως, η τρόικα παραμένει σταθερή στις θέσεις, όπως τις είχε διατυπώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Το βάρος της τρόικας πέφτει στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αρμόδιοι παράγοντες από τις Βρυξέλλες τόνιζαν χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ζητήσουν επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Το γεγονός ότι το σχέδιο πήγε πίσω, για τις 15 Απριλίου, φαίνεται να μαθεύτηκε και στις Βρυξέλλες, οι οποίες με τον τρόπο τους εκδηλώνουν την ενόχλησή τους.

Τη Δευτέρα είναι βέβαιο, καθώς το επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, ότι έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο. Κατά το τριήμερο 5-7 Απριλίου που θα μείνει στην Αθήνα θα συζητήσει τεχνικά θέματα με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες οι επικεφαλής της τρόικας αυτή την εβδομάδα θα βρίσκονται στην Ιρλανδία.

Το ταξίδι της τρόικας στην Αθήνα σχετίζεται και με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, η οποία αν όλα πάνε καλά θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com