Ευκολότερες, γρηγορότερες και φτηνότερες γίνονται -στη θεωρία- οι διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, που σήμερα είναι τόσο πολύπλοκες και χρονοβόρες, ώστε κατατάσσουν τη χώρα μας κορυφαία στις λίστες διαφθοράς και τελευταία στη «φιλικότητα» προς τις νέες επιχειρήσεις.
Η ενεργοποίηση του περιβόητου Γενικού Εμπορικού Μητρώου, που εκκρεμεί από το 2005 και αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της υπηρεσίας «μιας στάσης», ξεκινά στις 4 Απριλίου και φιλοδοξεί κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες να μειώσει μέχρι και 70% το γραφειοκρατικό κόστος και να συντμήσει στο ελάχιστο το χρόνο για την ίδρυση των εταιρειών κάθε μορφής.
Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η λειτουργία της υπηρεσίας «μιας στάσης» είναι ότι απαλλάσσει τον επιχειρηματία από την υποχρέωση να συγκεντρώσει ο ίδιος όλη τη γραφειοκρατική «χαρτούρα» (αιτήσεις, παράβολα, πιστοποιητικά, κ.ά.) που απαιτείται για να προχωρήσει στην ίδρυση μιας εταιρείας οποιασδήποτε μορφής. Κάποια δικαιολογητικά, όπως αστυνομική ταυτότητα, άδειες διαμονής (για αλλοδαπούς), καταστικό εταιρείας, αποφάσεις γενικής συνέλευσης, κ.ά., θα πρέπει να τα προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος ή εκπρόσωπός του.
Τη «βαριά» δουλειά όμως αναλαμβάνουν τα 59 επιμελητήρια όλης της χώρας μέσω των 100 υποκαταστημάτων τους, περίπου 50 πιστοποιημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και 3.200 συμβολαιογράφοι (σ.σ. για όσες περιπτώσεις απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο), που θα αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.
Οι υπηρεσίες «μιας στάσης» (One stop shop) θα πραγματοποιούν τις περισσότερες απαιτούμενες διαδικασίες συγκέντρωσης και έγκρισης δικαιολογητικών μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ, με το οποίο θα είναι συνδεδεμένα τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι εφορίες, τα δικαστήρια, τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι περιφέρειες, και επιπλέον:
- Θα εισπράττουν Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης (50-70 ευρώ) που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που βαρύνουν μέχρι σήμερα την ίδρυση εταιρειών. Επιπλέον, θα εισπράττουν και όλες τις άλλες πληρωμές, όπως χαρτόσημα, κόστος εγγραφής στα επιμελητήρια, τέλος καταχώρησης ΓΕΜΗ, παράβολα υπέρ ταμείου Νομικών, φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, τέλος Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.ά.
- Θα καταχωρίζουν τα στοιχεία της νέας επιχείρησης στο ΓΕΜΗ, χωρίς να απαιτείται, όπως σήμερα, δημοσίευση στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών και στην Εφημερίδα τη Κυβέρνησης.
- Θα συνδέουν την επιχείρηση ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και τη χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης.
- Θα συνδέουν, επίσης, την επιχείρηση με το taxis για την έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.
Με τη νέα διαδικασία το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι, λ.χ., για την ίδρυση μιας ΕΠΕ το κόστος θα πέσει από τα περίπου 1.950 ευρώ στα 541 ευρώ. Μεταξύ άλλων, καταργείται η αμοιβή του δικηγόρου (981 ευρώ) και η δημοσίευση στο ΦΕΚ (420 ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το χρόνο, η ίδρυση θα ολοκληρώνεται ακόμη και σε μία ημέρα, αντί 38 που είναι σήμερα ο μέσος όρος, καθώς οι διαδικασίες σύστασης περιορίζονται σε ένα μόνο βήμα από 15-16 που ισχύουν σήμερα.
Στην πράξη, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του νέου νόμου μένει να φανεί κυρίως από το πόσο προετοιμασμένα είναι τα επιμελητήρια και τα πιστοποιημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για να «τρέξουν» το νέο σύστημα. Ακόμη και το ίδιο το ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, δεν είναι απολύτως έτοιμο, καθώς η «μετάπτωση» των στοιχείων για υφιστάμενες σήμερα επιχειρήσεις δεν έχει γίνει από τα επιμελητήρια και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί.